Adžika je aromatické a pikantní koření pocházející z kavkazské kuchyně. Hlavními složkami adžiky jsou červené papričky, česnek, sůl, pepř a různé bylinky jako je koriandr, petržel, kmín nebo fenyklová semínka. Adžika se často používá ke grilovanému masu, jako dochucovadlo do omáček a polévek, příloha k sýrům a uzeninám nebo koření pro pečenou zeleninu. Adžika je skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi pikantní a intenzivní chuťové zážitky.
Bobkový list pochází z keřovitého stromu Vavřínu, který není jen kořením ale také léčivou rostlinou. Roste ve Středomoří, Íránu či Sýrii. Listy mají nahořklou chuť a specifické aroma. Bobkový list podporuje trávení a chuť k jídlu, má protizánětlivé účinky.
Kari je jedno z nejoblíbenějších a nejrozšířenějších koření. Pokrmům dodává exotickou a výraznou chuť. Používá se především v indické, thajské, indonéské a čínské kuchyni.
Chilli je jedním z nejvíce poutavých a vzrušujících koření, které můžete najít v kuchyni. Jeho intenzivní pálivost a výrazná chuť přidávají do jídel dobrodružství a oživení. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A, železo a další živiny, které mohou přispět k posílení imunitního systému a zlepšení celkového zdraví.
Česnek mletý je koření získané mletím sušených stroužků česneku. Mletý česnek je oblíbenou volbou pro přidání charakteristické a intenzivní chuti česneku do různých pokrmů. Má silnou vůni a ostrou, kořeněnou chuť. Mletý česnek se často používá při vaření omáček, marinád, polévek, dušených jídel, pečiva a dalších pokrmů.
Kmín luční nebo také kořenný je jedním z vůbec nejstarších koření. Pro svou aromatickou vůni byl považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly. Roste planě na našich lukách, v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Jsou vyšlechtěny kulturní odrůdy kmínu. Kmín se pěstuje u nás, v Nizozemí, Rusku a Ukrajině, prakticky ve všech zemích střední Evropy i jinde. Koření se jím bylinkové a bramborové polévky, saláty, používá se do bylinkových omáček, pomazánek z tvarohu, pod dušená masa.
Oregano je aromatické bylinné koření pocházející z oblastí Středomoří. Oregano je známé pro své výrazné, zemité a kořeněné aroma s lehce citrónovým nádechem. Je často používáno v italské a středomořské kuchyni, kde se přidává do omáček, těstovinových jídel, pizza a grilované zeleniny. S jeho výraznou chutí a zdravotními přínosy je oregano neodmyslitelnou součástí mnoha kulinářských i léčivých tradic po celém světě.
Aromatická kůra stálezelených tropických stromů, původem z Indonésie, se od nepaměti používá jako oblíbené koření. Jako léčivo a aromatická přísada do nápojů byla známa i starým Egypťanům. Skořice jako koření má hlavní použití zejména při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumérii. Používá se i do masitých pokrmů v kuchyni asijské, latinskoamerické, arabské, turecké, španělské aj.
Aromatická kůra stálezelených tropických stromů, původem z Indonésie, se od nepaměti používá jako oblíbené koření. Jako léčivo a aromatická přísada do nápojů byla známa i starým Egypťanům. Skořice jako koření má hlavní použití zejména při přípravě sladkých pokrmů, do nejrůznějšího pečiva a cukrářských výrobků, při zavařování ovoce, v likérnictví, ale i v parfumérii. Používá se i do masitých pokrmů v kuchyni asijské, latinskoamerické, arabské, turecké, španělské aj.
Pro přípravu bramboráčků se často používá směs koření, která zvýrazňuje jejich chuť a aroma. Hlavními složkami této kořenící směsi pro bramboráčky jsou sůl, pepř, majoránka a česnek. Sůl a pepř přidávají základní dochuť a vyváženost, zatímco majoránka dodává charakteristickou bylinkovou chuť. Česnek přidává intenzivní aroma a chuť.
Bylinkové máslo s kořenící směsí je vynikající na dochucení pečiva, grilovaného masa, ryb, brambor nebo zeleniny. Dodává jim bohatou a vyváženou chuť s výraznými bylinkovými tóny. Může být také použito jako dip nebo rozpuštěno na teplém jídle jako omáčka. Tato kořenící směs zvýší chuťový zážitek z bylinkového másla a přidá jídlu atraktivní a výrazný charakter.
Čubrica je kořenící směs, která je tradiční pro balkánskou kuchyni. Tato směs je charakteristická silnou a pikantní chutí. Hlavními složkami čubricy jsou mletá paprika, česnek, cibule, sůl, pepř, kmín a další aromatická koření. Používá se při dochucování masových pokrmů, jako jsou pljeskavice (balkánské hovězí placičky), čevapi (balkánské masové rolky) nebo různé grilované masové speciality. Kořenící směs čubrica se často přidává při přípravě marinád, aby se koření propojilo s masem a dodalo mu výraznou c
Směs koření ďábelské koření je intenzivní a pikantní směs, která se používá k dochucení pokrmů, které potřebují extra hřejivou a ostrou chuť. Směs koření ďábelské koření se používá při přípravě různých jídel, jako jsou marinády, omáčky, masové pokrmy, grilované maso nebo křupavé bramborové lupínky.
Kořenící směs na grilování se používá při grilování a dochucování pokrmů na grilu. Tato směs je charakteristická intenzivní a bohatou chutí. Nejběžnější složky zahrnují mletou papriku, cibuli, česnek, pepř, sůl, tymián, rozmarýn a další aromatická koření a bylinky. Kořenící směs na grilování dodává pokrmům na grilu výraznou a kořeněnou chuť, která se hezky prolíná s přírodními chutěmi masa, ryb nebo zeleniny. Používá se při dochucování marinád, natírání masa před grilováním nebo přímém posypání pokrmu běh
Kořenící směs na guláš je tradiční směs koření používaná při přípravě gulášů, která pochází ze středoevropské kuchyně. Tato směs je charakteristická silnou a aromatickou chutí. Nejběžnější složky zahrnují mletou sladkou papriku, kmín, česnek, cibuli a pepř. Kořenící směs na guláš dodává pokrmu bohatou a kořeněnou chuť, která je typická pro tradiční gulášová jídla. Používá se při přípravě hovězího, vepřového nebo drůbežího guláše, kde se přidává buď na začátku vaření nebo během dušení, aby se koření propoj