Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti. Využití v kuchyni: → Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal. S čím je paprika dobrá? → Bíl
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti. Využití v kuchyni: → Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal. S čím je paprika dobrá? → Bíl
Sušená pažitka se hodí do domácích knedlíků, tvarohových pomazánek, polévek, omáček, vaječných jídel, bylinkového másla, bramborové kaše, rýže či jen jako ozdoba na chlebíčky.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Bílý pepř bývá méně aromatický než černý, je však ostře palčivý, s nasládlou vůní. Obsahuje také méně silic, protože ty se nachází ve slupce, která se při čištění odstraní. Využití v kuchyni: → Světlé omáčky, smetanové polévky, pikantní chuťovky, maso a ryby na grilu, salátové dresinky, zelenina na másle, pepř mignonette. S čím je bílý pepř dobrý? → Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá. Využití v kuchyni: → Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky. S čím je černý pepř dobrý? → Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Chuť i vůně černého pepře je aromatická a ostře palčivá. Využití v kuchyni: → Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, tmavé omáčky a polévky. S čím je černý pepř dobrý? → Většina pokrmů, všechny druhy masa, zelenina, dijonská hořčice.
Oregano je též známo pod názvem „dobromysl". Chuť je kořenně aromatická, mírně slaná, výrazná, peprná, s pálivou, často citronovou příchutí. Využití v kuchyni: → Sýrové pokrmy, omáčky na těstoviny, pizza, pečená zelenina, řecké souvlaki, saláty, náplně tortil, salsa omáčky, dušená masová jídla, hamburgerová masa, tučné pokrmy (jehněčí, skopové), ochucení olejů a octů, mexické burritos. S čím je oregano dobré? → Ančovičky, artyčoky, baklažán, brambory, cibule, dýně, drůbež, fazole, houby, jehněčí
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti. Využití v kuchyni: → Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal. S čím je paprika dobrá? → Bílé sýry, h
Vůně papriky bývá spíše potlačená a jemná. Některé typy se vyznačují karamelovou, ovocnou nebo uzenou příchutí, zatímco jiné lehce dráždí a pálí v nose. Chuť kolísá od nasládle uzené po vyzrálou a plnou nebo jemně palčivou s náznakem hořkosti. Využití v kuchyni: → Guláše, pečeně, perkelt, opékané brambory, polévky, saláty, tvarohové pomazánky, vaječné pokrmy, omáčky romesco a sofrito, marocký pokrm tajine (tagine) a marináda chermoula, turecký masový pokrm offal. S čím je paprika dobrá? → Bílé s
Sušený pórek se hodí do polévek, omáček, pod maso či do salátů.
Bobulky červeného, respektive růžového pepře, mají měkkou vnější slupku s jemnou ovocnou chutí. Vnitřní část plodu má jemně pálivou chuť, která po jídle dlouho přetrvává. Pepř je celosvětově nejpoužívanějším kořením. Na pepř černý se bobule sklízejí krátce před zralostí a po několik dní se suší, dokud nedostanou svůj čerhnohnědý svrasklý vzhled. Bílý pepř se sklízí později a získává se z plně zralých oranžovočervených plodů. Ty se máčí ve vodě, začnou kvasit a slupka plodu se následně oddělí od
Zelený pepř se vyrábí z ještě nezralých čerstvých a neloupaných plodů, které se nakládají do slaného a kyselého nálevu. Pálivost zeleného pepře je velmi mírná, jeho chuť je svěží a bylinná, nepotlačuje chuť ostatních přísad v jídle. Využití v kuchyni: → Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, omáčky, polévky. S čím je zelený pepř dobrý? → Humr, krab, kuřecí maso, losos, vepřové maso.
Směs pepřů černý, zelený, bílý a červený. Využití v kuchyni: → Maso a ryby na grilu, pikantní chuťovky, omáčky, polévky. S čím je zelený pepř dobrý? → Humr, krab, kuřecí maso, losos, vepřové maso.
Kajenský pepř vlastně ani není pravým pepřem - jedná se o sušené mleté plody chilli, pojmenovaného podle města Cayenne ve Francouzské Guyaně. Používá se především do pálivých jídel, dá se však také využít jako doplněk pro léčebné účely nebo účinný spalovač tuků. Chuť kajenského pepře je pálivá až štiplavá, vůně ovocná a ostře palčivá. Využití v kuchyni: → Chilli con carne, vaječné pokrmy, vydatná masitá jídla, dušené, grilované a pečené pokrmy, marinády, směs koření berbere, tuniská kořenící směs
Sušená nať oblíbené kořenové zeleniny se hodí pro přípravu polévek, smetanových a houbových omáček, bylinkového másla, pomazánek, salátů, houskových knedlíků, sekané, k sýrům nebo do vaječných pokrmů.Země původu: ČR, Egypt, Polsko