Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podabající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.
Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podabající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.
Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podabající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.
Fenykl je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podabající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.
Chuť jalovce je slabě hořká a pikantní, vůně je příjemně aromatická, pryskyřičná, se sladkým nádechem.Je vhodný do jídel tíže stravitelných, nadýmavých a tučnějších. Povzbuzuje chuť k jídlu. Jalovcové bobule se hlavně užívají při kořenění zvěřiny, drcenými bobulemi se obaluje očištěná zvěřina před úpravou, aby "dozrála". Přidává se i do rybích marinád. Koření se jím kysané zelí, hlavně v Německu a v Alsasku, někdy se přidává i do guláše, chceme-li mu dodat "divokou" příchuť, a i při pečení drůbež
Chuť jalovce je slabě hořká a pikantní, vůně je příjemně aromatická, pryskyřičná, se sladkým nádechem.Je vhodný do jídel tíže stravitelných, nadýmavých a tučnějších. Povzbuzuje chuť k jídlu. Jalovcové bobule se hlavně užívají při kořenění zvěřiny, drcenými bobulemi se obaluje očištěná zvěřina před úpravou, aby "dozrála". Přidává se i do rybích marinád. Koření se jím kysané zelí, hlavně v Německu a v Alsasku, někdy se přidává i do guláše, chceme-li mu dodat "divokou" příchuť, a i při pečení drůbež
Kardamom, někdy též nesprávně nazývaný „kardamon", patří k jedněm z nejstarších druhů koření světa a též mezi nejcennější hned po šafránu a vanilce. Jeho vůně je aromatická, ale nasládlá, ovocná a pronikavá. Chuť obsahuje náznak kafru nebo eukalyptu, je ostrá a uzená, s teplou hořkosladkou příchutí, zároveň však také čistá a svěží. Kardamomem kořeněná jídla posilují celkový zdravotní stav.
Curry(Kari) je aromatická směs koření (koriandr, kurkuma, chilli, hořčice, kmín, pepř, pískavice, česnek, sůl a fenykl), speciálně dovezená z Madrasu a připravená k použití pro všechny autentické kari pokrmy. Curry, někdy též zvané „kari" či „karí", je jak směsí koření, tak názvem pokrmu typického pro Indii. Coby směs může mít mnoho různých obměn a variací, od jemných po ostřejší. Známými jsou především indické, thajské, javánské či anglické kari. Typicky žlutou barvu získává díky kurkumě, kte
Curry(Kari) je aromatická směs koření (koriandr, kurkuma, chilli, hořčice, kmín, pepř, pískavice, česnek, sůl a fenykl), speciálně dovezená z Madrasu a připravená k použití pro všechny autentické kari pokrmy. Curry, někdy též zvané „kari" či „karí", je jak směsí koření, tak názvem pokrmu typického pro Indii. Coby směs může mít mnoho různých obměn a variací, od jemných po ostřejší. Známými jsou především indické, thajské, javánské či anglické kari. Typicky žlutou barvu získává díky kurkumě,
Curry(Kari) je aromatická směs koření (koriandr, kurkuma, chilli, hořčice, kmín, pepř, pískavice, česnek, sůl a fenykl), speciálně dovezená z Madrasu a připravená k použití pro všechny autentické kari pokrmy. Curry, někdy též zvané „kari" či „karí", je jak směsí koření, tak názvem pokrmu typického pro Indii. Coby směs může mít mnoho různých obměn a variací, od jemných po ostřejší. Známými jsou především indické, thajské, javánské či anglické kari. Typicky žlutou barvu získává díky kurkumě, kte
Kardamom, někdy též nesprávně nazývaný „kardamon", patří k jedněm z nejstarších druhů koření světa a též mezi nejcennější hned po šafránu a vanilce. Jeho vůně je aromatická, ale nasládlá, ovocná a pronikavá. Chuť obsahuje náznak kafru nebo eukalyptu, je ostrá a uzená, s teplou hořkosladkou příchutí, zároveň však také čistá a svěží. Kardamomem kořeněná jídla posilují celkový zdravotní stav.
Kardamom, někdy též nesprávně nazývaný „kardamon", patří k jedněm z nejstarších druhů koření světa a též mezi nejcennější hned po šafránu a vanilce. Jeho vůně je aromatická, ale nasládlá, ovocná a pronikavá. Chuť obsahuje náznak kafru nebo eukalyptu, je ostrá a uzená, s teplou hořkosladkou příchutí, zároveň však také čistá a svěží. Kardamomem kořeněná jídla posilují celkový zdravotní stav.
Kmín černý, tež nazývaný "černucha", byl před příchodem pepře do evropských kuchyní velice oblíbeným kořením. Jeho aroma není nijak výrazné, voní po bylinkách, lehce připomíná dobromysl. Jeho chuť je hořká, peprná, pronikavá a oříšková. Využití v kuchyni: → Maso na karí, zeleninové pokrmy, chléb, těstoviny, chlebové placky, pikantní pečivo, rohlíky, opékané brambory, pilaf, kořenicí směs panch phoron, indický pokrm korma, nakládaná zelenina, omelety. S čím je černý kmín dobrý? → Chléb, lilek, list
Kmín černý, tež nazývaný "černucha", byl před příchodem pepře do evropských kuchyní velice oblíbeným kořením. Jeho aroma není nijak výrazné, voní po bylinkách, lehce připomíná dobromysl. Jeho chuť je hořká, peprná, pronikavá a oříšková. Využití v kuchyni: → Maso na karí, zeleninové pokrmy, chléb, těstoviny, chlebové placky, pikantní pečivo, rohlíky, opékané brambory, pilaf, kořenicí směs panch phoron, indický pokrm korma, nakládaná zelenina, omelety. S čím je černý kmín dobrý? → Chléb, lil
Kmín černý, tež nazývaný "černucha", byl před příchodem pepře do evropských kuchyní velice oblíbeným kořením. Jeho aroma není nijak výrazné, voní po bylinkách, lehce připomíná dobromysl. Jeho chuť je hořká, peprná, pronikavá a oříšková. Využití v kuchyni: → Maso na karí, zeleninové pokrmy, chléb, těstoviny, chlebové placky, pikantní pečivo, rohlíky, opékané brambory, pilaf, kořenicí směs panch phoron, indický pokrm korma, nakládaná zelenina, omelety. S čím je černý kmín dobrý? → Chléb, lilek, list