Rýžová mouka je přirozeně bezlepková. Má široké využití v kuchyni samotná, ale i v kombinaci s dalšími typy mouky. Je velmi dobrým zahušťovadlem. Zvyšuje objem a pojivost (bezlepkových) směsí.
Rýžová mouka je přirozeně bezlepková. Má široké využití v kuchyni samotná, ale i v kombinaci s dalšími typy mouky. Je velmi dobrým zahušťovadlem. Zvyšuje objem a pojivost (bezlepkových) směsí.
Bezlepková kukuřičná mouka má velmi široké spektrum použití. Připravují se zní mexické placky, tortilly, americký chléb, slané i sladké kaše, mouku lze také přidat do těsta pro jeho odlehčení nebo s ní obalovat.
Cizrnová mouka je cenná nejen pro své kulinářské využití. Obsahuje sacharidy, bílkoviny a vlákninu, jenž je prospěšná pro trávící systém. Je velmi bohatá na vitaminy C, B6, kyselinu listovou a železo.
Pohanka má pozitivní vliv na naše cévy, je bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, C, E, měďi, zinku, hořčíku, selenu. Díky těmto vitamínům je vhodná v těhotenství, při detoxikaci, vysoké hladině cholesterolu i poškození jater.
Jáhly se získávají loupáním prosa odstraněním semenné slupky. Konečným produktem jsou asi milimetr velké žluté kuličky. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, obsahují zdroje draslíku, hořčíku, fosforu, železa, mědi, zinku a také velké množství vitaminu B.
Amaranth je velice kvalitní zdroj bílkovin, vhodný do jídelníčku především pro sportovce, vegetariány a vegany. Dodává nám Omega-3 a Omega-6 mastné kyseliny, vitaminy B, C, a E. Má vysoký obsah železa, hořčíku, sodíku, zinku a vápníku.
Hořká čokoláda bude chutnat především labužníkům a gurmánům se slabostí pro hořkou chuť. Má velmi silnou podmanivou vůni. Vaše dezerty budou díky ní až smyslně dobré a využijete ji i ve slaných receptech například v kombinaci s chilli.
Instantní kaše jsou výbornou variantou nejen pro vaše snídaně. Mezi jejich přednosti patří rychlá a snadná příprava a variabilnost použití. Přidáním různých surovin z nich vytvoříte mnoho chutných pokrmů.
Umeocet má výraznou slano-kyselou chuť a příjemné lehce ovocné aroma. Výborně se hodí do salátových zálivek. Využijete ho při přípravě kulajdy nebo čočky na kyselo a také na dochucení všech pokrmů, kam potřebujete dodat slano-kyselou chuť.
Bulgur je naklíčená, usušená, nahrubo rozlámaná , uvařená pšenice. Má příjemnou obilnou vůni a sladkou oříškovou chuť. Hodí se do rizot, nádivek, polévek, salátů nebo kaší.
Brusinky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, díky kterým posilují organismus, mají silné antioxidační účinky působí proti poškození buněk a předchází srdečně cévním onemocněním, posilují močové cesty, močový měchýř i střevní mikroflóru.
Panenský sezamový olej světle žluté barvy a příjemné oříškové chuti lisovaný za studena. Vhodný do studené kuchyně, k dochucení nebo jako masážní olej.
Lněný olej je možné míchat s olivovým olejem nebo s máslem pro lepší chuť. Olej by se neměl zahřívat, přidávejte ho tedy pouze do hotových pokrmů. Chutnat vám bude například v rýži nebo s dušenou či vařenou zeleninou, zvlášť s mrkví.