Pektin je forma rozpustné vlákniny, která mění vodu z trávicího traktu na jakýsi gel, což pomáhá zpomalit trávení. Používá se na zahušťování marmelád, je to čistá přírodní látka.
Přírodní zahušťovadlo Agar se získává z mořské řasy. Nemá výraznou chuť a je bez zápachu. Užívá se k zahušťování omáček, krémů, pudinků, také na zdobení dortů i do aspiku. Můžete ho používat jako želírovací prostředek do marmelád a dezertů.
Kypřící prášek do pečiva bez obsahu lepku a fosfátu. Má stejné použití jako klasický kypřící prášek. Je velmi oblíbený při přípravě bezlepkového pečiva. Při přípravě dáváme na 500 g sypkých surovin 3 lžičky ( 15-17 g ) prášku.
Jablečná vláknina úspěšně čistí střeva, čímž podporuje náš imunitní systém. Snižuje chuť k jídlu, prodlužuje trávení v žaludku, podporuje štěpení tuků a také usnadňuje redukci tělesné hmotnosti.
Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Chutí i vůní připomíná parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. Výborně dochutí pomazánky, omáčky, rizota, pesta…
Quinoa je přirozeně bezlepková pseudoobilovina. V kuchyni má široké využití – hodí se na sladko i na slano. Připravíte z ní úžasné placičky, snídaňovou kaši a nebo ji můžete podávat jako přílohu.
Pro svou výraznou chuť a vůni se používá zejména v exotických kuchyních, zázvor je také vyhledávaný jako lék na celou řadu zdravotních obtíží, jeho účinky využívali Indové a Číňané již před více než třemi tisíci lety.
Slunečnice je výborná ingredience do pokrmů. Používá se do domácího chleba, sladkého i slaného pečiva, musli, granoly, domácích tyčinek, jogurtu, salátu, apod. Jádra slunečnic jsou plná antioxidantů a minerálů.
Papaya obsahuje pouze přirozené cukry, je nesířená. Dužnina v sobě skrývá velké množství alkalických minerálů, převážně vápník a koncentrované množství vitamínu C. Papaya čistí a pomáhá zklidňovat trávicí soustavu.
Banánové chipsy se vyrábějí sušením ze zralých banánů, jsou sladké a křupavé. Výborně chutnají samotné, lze je ale i přidat do kaší nebo sladkého pečiva.
Slzovka obecná je tradiční léčivá obilnina používaná v čínské medicíně, přezdívaná Bílá perla východu nebo Jobovy slzy. Užívá se k detoxikaci organismu, podporuje funkci sleziny, pomáhá při trávení masa a tuků.
Semínka černého sezamu jsou velmi bohatá na živiny a minerální látky. Mají příznivý vliv na imunitu, nervový systém, růst vlasů, nehtů, vzhled pokožky i tvrdost kostní tkáně.
Dýňová semínka jsou výborným přírodním zdrojem zinku, který je potřebný pro stavbu kostí, tkání a funkci mužských pohl. orgánů a prostaty. Dále jsou významným zdrojem omega – 3, vitaminu A, E, D, a řady vitaminů B.
Sezamové semínko se hodí na sladké i slané pečení, jako posypka na kaše, jogurty a saláty. Rozdrcením se solí tvoří gomasio, které zkrášlí i prostá každodenní jídla.
Himalájská růžová sůl je nerafinovaná. Neobsahuje žádné chemikálie ani aditiva. V přírodě se vyskytuje přirozeně pod pákistánskými červeně zbarvenými horami.