Když venku tancují sněhové vločky a je vlezlá zima, je šálek tohoto čaje tou pravou volbou. Klasický ovocno-kořeněný čaj s cejlonskou skořicí, šípkem, ibiškem a kousky pomeranče zahřeje tělo i duši. Hodí se k ovocným koláčům, dezertům, pokrmům ze zvěřiny a jehněčího. Také vykouzlí skvělý základ vánočního punče. Zabalte se do teplé deky a vychutnejte si jej. Návod k přípravě: čajový sáček na šálek (cca 250 ml) přelejte vroucí vodou a nechte 5-10 min. luhovat. Složení: šípek bio, jablka bio, ibišek
V SONNENTORu roste radost již 25 let a jubileum je třeba oslavit. Slavte s námi a naším originálním bylinným čajem, v němž se snoubí chuť svěží máty s tím nejcennějším, co bylinky našeho kraje nabízejí. Na přebalech jsou uvedeny citáty slavných osobností, nad kterými se můžete zamyslet a vychutnat si chvíle pohody. Již 25 let se v České republice snažíme spolu s našimi biopěstiteli vytvářet hodnoty, jež přinášejí radost. Tento čaj je symbolem, že má smysl dělat dobré věci, a také v sobě nese naše
Pro výrobu jasmínového čaje se zelený čaj smíchá s čerstvě sklizenými květy jasmínu. Směs se pak promíchá, čímž přijme zelený čaj květinové aroma jasmínových kvítků, které se pak přes síto odstraní. Návod k přípravě: čajový sáček (cca 250 ml) přelejte horkou vodou (70-80°C) a nechte 2-3 min. luhovat. Zelený čaj se může použít i opakovaně.
Odhání upíry a chutná gurmánům! Kdo se mu vyhýbá kvůli strachu ze zápachu z úst, ten o dost přichází. Mnohými milován a jinými nenáviděn dává česnek pokrmům jejich charakter. Jeho intenzivní, ostré aroma se při vaření nebo pečení rychle změní a chutná podstatně sladčeji a jemněji než syrová varianta. Česnek je zvláště oblíbený ve střední a jižní Evropě, kde zjemňuje těstoviny, zeleninové pokrmy a pečeni. Některé španělské Tapas, obzvláště „Gambas al ajillo“, žijí z intenzivního aroma česneku. Stroužky
Je křížencem klasického kmínu, od kterého se ovšem chuťově velmi odlišuje. Mateřský kmín chutná kořeněně sladce a je součástí mnoha známých směsí jako Garam Masala, Curry nebo Tandoori. Je velmi chutný k bylinným a vaječným pokrmům stejně jako k vařenému nebo pečenému sýru.
Z kopřivy se dá připravit lahodný čaj, který je znám pro své očistné účinky na organismus. Kopřiva je žahavý porost a daří se jí v půdách bohatých na živiny. Dorůstá až do výšky jednoho metru. Na listech a stoncích se nacházejí žahavá vlákna, jejichž špičky se při doteku ulomí a způsobí na kůži svědivé a pálivé vyrážky. Tato rostlina však patří k nejdůležitějším bylinám naší zeměpisné šířky. Návod k přípravě: čajovou lžičku na šálek (cca 200 ml) přelejte vroucí vodou a nechte 5-10 min.
Africké slunce v šálku! Žádný div, že tento africký čaj učaroval celou Evropu. Rooibos se svojí zlatohnědou barvou kombinuje vůni dřeva a jemných květů. Chuť je hebká a jemná, připomíná vanilku a kakaové slupky. Čaj z rooibosu se skvěle hodí k vanilkovým i čokoládovým dezertům, ale také k ostrým jídlům a marockému tahini. Výhonky a listy z 1,5 m vysokých keřů se nejprve rozmělní a poté se na slunci fermentují, aby vznikl plnohodnotný červený čaj. Fantazii se meze nekladou: jablečná nebo hroznová
Zelený čaj Sencha s obzvláště aromatickou a lehkou chutí je čistou radostí pro všechny milovníky čaje. Zelené a černé čaje se vyrábí z čajové rostliny „Camelia Sinensis“. Zelený čaj se na rozdíl od černého nefermentuje. Po ruční sklizni se listy dlouhé lístky Senchy nechají zvadnout a nakonec se lisují. K tomu je zapotřebí speciálních strojů na dlouholisté zelené čaje. Zelený čaj k jídlu: výborně se hodí k moderní, lehké kuchyni. Zelený čaj je ideální k lehkých rybím pokrmům. Návod k přípravě: 1-2
Kdo věří, že tyto čaje rostou pouze v Řecku, tak se mýlí. Rostlina podobající se na první pohled šalvěji, se totiž pěstuje převážně v Turecku. Pro přípravu řeckého horského čaje jemně rozlomte stonky s lístky i květy a zalijte je horkou vodou. Sladké vůni žlutého, jemně kořeněného čaje s lehce citronovou příchutí nelze odolat. Řecký horský čaj výborně chutná v létě, podávaný za studena a smíchaný s ovocnou šťávou. Návod k přípravě: čajovou lžičku na šálek (cca 200 ml) přelejte vroucí vodou a nechte 5-10
Estragon je nazýván jako dračí nať , neboť svým tvarem připomíná dračí ocas. Tento estragon má jemnou aromatickou vůni připomínající anýz a lehce hořkou kořeněnou chuť. Obzvláště se hodí na různé rybí pokrmy, na drůbež i vejce. Zajímavé aroma i chuť dodá nakládané zelenině, bylinnému dresingu, omáčkám, listovým salátům či chřestu. TIP: Dávkujte po troškách, chuť i vůně se uvolňují pomalu.
Některé maličkosti nejsou samozřejmostí a mnohdy jsou velkým štěstím. Tato bylinná směs s meduňkou, osvěžující mátou, slézem a slunečně zbarveným měsíčkem je uvolňující, posilující, a třeba vám přinese štěstí. Skvělá jako čaj k snídani, ale také v doprovodu listové zeleniny jako je mangold, česnek medvědí a špenát. Návod k přípravě: čajový sáček na šálek (cca 250ml) přelejte vroucí vodou a nechte 5-10 min. luhovat. Složení: meduňka bio, máta okrouhlolistá bio, máta peprná bio, sléz nať bio, chrpa květ
Dobrá nálada – bylinný čaj – „vykouzlete úsměv na Vaší tváři“ Že je dobrá nálada nakažlivá, je známo. Čajová směs Dobrá nálada je nejstarším a s jistotou nejoblíbenější bylinnou čajovou směsí Sonnentoru. Směs chutná také mnoha dětem. Obzvláště chutná je tato směs s přidáním citronové šťávy – vynikající čajová specialita pro každou příležitost. Návod k přípravě: čajový sáček na šálek (cca 250 ml), přelejte vroucí vodou a nechte 5-10 min. luhovat. Skladovat v suchu a chladu. Složení: ostružina list bio,
Sezamové koření Gomasio je tradičním makrobiotickým dochucovadlem, které se přidává do jídla až nakonec, aby neprošlo tepelným zpracováním. Hlavní složkou gomasia je sezamové semínko, které je doplněné solí. Složení: Sezamová semínka*, sůl. * z ekologického zemědělství Skladování: Skladujte v suchu a chladu Alergeny: Upozorňujeme, že tento produkt obsahuje následující alergeny: SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM)
Bio ovocní gumoví medvídci jsou chutné a lehké mlsání jak pro malé, tak pro velké rarášky. Můžete si na nich smlsnout sami nebo se rozdělit s přáteli, protože jsou pochutnáním pro každého. Jsou vyrobeni z vepřové želatiny. Nabízíme také variantu pro vegany – viz. Gumoví medvídci dobré nálady (bez želatiny, s citrusovým pektinem). Složení: glukózový sirup bio, řepný cukr bio, želatina bio, ovocný koncentrát z: jablek bio, černého rybízu bio, malin bio (odpovídá 8% přidané ovocné šťávy), kyselina:
Černý čaj Darjeeling – „Šampaňské všech čajů.“ Pěstitelská oblast Darjeeling leží na jižních svazích Himalájí. Pro černý čaj Darjeeling je charakteristická jeho obzvláště květinově aromatická a půvabně jemná chuť. K dostání také sypaný. Příprava černého čaje je malým uměním a měla by být denně oslavována. Návod k přípravě: 1 čajovou lžičku na šálek (cca 200 ml) přelejte vroucí vodou a nechte 2-5 min. luhovat. Luhování 2 min. pro osvěžení, luhování 5 min. pro zklidnění.