Ovesné vločky jemné jsou jemněji nadrcené než běžné ovesné vločky. Obsahují rozpustnou složku vlákniny zvanou beta-glukan. Ta snižuje glukózu a odezvu inzulinu po jídle. Proto jsou ovesné vločky blahodárné pro diabetiky, nebo lidi s nerovnováhou cukru v krvi. Vláknina dále podporuje peristaltiku střev. Ovesné vločky jsou také bohaté na křemík. Křemík je minerál podílející se na tvorbě pojivové tkáně pokožky, nehtů a vlasů, kterým dodává pevnost. Ovesné vločky jsou lehce stravitelné a syté a osvědčily se
Špaldové kernotto Kernotto vzniká loupáním a broušením zrna špaldy. Tato úprava umožňuje rychlejší vaření bez nutnosti zrna namáčet. Kernotto je vhodné do polévek, karbanátků, do masových a zeleninových směsí nebo jako příloha. Nutriční hodnota ve 100g: Energie 1 473 kJ (352 kcal). Bílkoviny: 16,0 g. Sacharidy: 88,0 g. Tuky: 2,0 g. Složení: špaldové kroupy - BIO produkt kontrolovaného ekologického zemědělství. Skladování: Skladujte při teplotě do 25°C a relativní vlhkosti nejvýše do 75%.
Peruánští indiáni fazole znali a pěstovali už před více než 10 000 lety, k nám se fazole dostaly až nějakou dobu po objevení Ameriky. Od té doby se staly důležitou součástí jídelníčku pro svůj obsah rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Navíc je každá z více než 500 pěstovaných odrůd přirozeně bezlepková. Fazole obsahují rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Vláknina povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže
Peruánští indiáni fazole znali a pěstovali už před více než 10 000 lety, k nám se fazole dostaly až nějakou dobu po objevení Ameriky. Od té doby se staly důležitou součástí jídelníčku pro svůj obsah rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Navíc je každá z více než 500 pěstovaných odrůd přirozeně bezlepková. Fazole obsahují rozpustnou a nerozpustnou vlákninu. Vláknina povzbuzuje činnost střev a tím působí jako prevence zácpy a rakoviny tlustého střeva. Rozpustná vláknina na sebe váže
U nás velmi rozšířený hrách setý pochází z orientální volně rostoucí odrůdy, u nás se pěstuje ve žluté a zelené odrůdě. Není mezi nimi chuťově velký rozdíl a obě se stejně dlouho vaří. Sušená semena jsou ceněna zejména pro svůj vysoký obsah vitamínu A. Hrách je velmi sytý a vydatný, v kombinaci se zeleninou a obilovinami poskytuje bílkoviny vysoké kvality, čímž je cenný zejména pro ty, kteří nejedí maso a masné výrobky. Hrách poskytuje tělu značné množství vitaminů skupiny B. Zároveň patří mezi semena
Rýže basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí. Křišťálově průzračná voda stékající z ohromné tající ledovcové masy bohaté na minerály, spolu s čistým ovzduším a v neposlední řadě po staletí trvající píle při šlechtění tohoto nejuznávanějšího druhu, dává rýži Basmati její jedinečný charakter. Rýže basmati patří mezi dlouhozrnné druhy rýže. V Pakistánu se ponechává vyzrát dva roky, aby se zbavila veškeré vody, čímž se plně rozvine její chuť a vůně připomínající oříšek. Basmati
Bílá dlouhozrnná rýže je proti natural rýži méně bohatá na vitaminy a minerály. Rýže je lehce stravitelná potravina, která vyvolává pocit nasycení. Z nutričního hlediska je rýži nejlepší kombinovat se zeleninou a luštěninami. Bílou dlouhozrnnou rýže lze použít jako přílohu, hlavní jídlo, do salátů. Po uvaření se neslepuje. Rýže neobsahuje gliadin (frakce glutenu) a je tak vhodná pro pacienty s celiakií. Vzhledem k mimořádně nízkému obsahu sodíku je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Její
Ječné kroupy Ječné kroupy vznikají po obroušení ječného zrna - odstraněním vnějšího nestravitelného obalu (plev), otrub a větší část klíčku. Ječmen je znám asi tři tisíce let. Velice populární byl již mezi gladiátory v antickém Římě, především kvůli svému nutričnímu bohatství. Ječné zrno je především zdrojem sacharidů (75-85%) a bílkovin (11-13%), v menší míře pak tuků (cca 2-3%) a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová a biotin) a minerálních
Těstoviny pod značkou BIOLINIE jsou vyrobeny v Itálii podle tradičních metod toskánských mistrů. Na jejich výrobu se používají bronzové formy, proto jsou těstoviny více porézní a lépe tak absorbují omáčku. Jedná se o kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice v nichž se snoubí tradice, kvalita, tvořivost a inovace, které společně s pečlivě vybranými surovinami v biokvalitě a italským temperamentem dodávají těstovinám originální chuť a vynikající vlatnosti. Složení: hrubá mouka z tvrdé pšenice (produkt
Špaldu pro Špaldové kafe jsme pro vás vypěstovali na naši vlastní ekologické farmě ve Velkých Hostěrádkách nedaleko Břeclavi. České špaldové kafe pro vás zpracoval podnik Kávoviny v Pardubicích - nejstarší česká továrna na náhražky klasické zrnkové kávy, založena roku 1896. Krátkým povařením mleté kávoviny ve vodě získáte silný nápoj voňavý tradicí a vzpomínkou na babiččinu kuchyni. Neobsahuje kofein a mohou ho pít těhotné a kojící maminky i děti, které jej mají nejraději s mlékem a lehce oslazený
Rýžové vločky vám budou chutnat jako zavářka v polévce či je použijete na přípravu dětské kašičky. Rýže je nejhojněji konzumovanou obilninou na světě. Tvoří základ zdravé stravy a je zásobárnou minerálních látek, vitaminů a vlákniny.Neobsahuje lepek a tak nepředstavuje pro náš zažívací systém metabolickou zátěž a mohou ji konzumovat lidé nemocní celiakií . Rýže je doporučována při nejrůznějších dietetických potížích, alergiích, pro rekonvalescenty a díky svému nízkému obsahu tuku i pro redukční
Pohanka patří mezi přirozeně bezlepkové potraviny a vločky z pohanky jsou velmi lehce stravitelné. Pohanka a vločky pohankové jsou velký zdroj vitamínu P (rutinu), který napomáhá cevní pružnosti a přináší úlevu křečovým žilám. Pohankové vločky jsou vhodné i při alergii na glukózu, protože udržují správnou rovnováhu cukru v krvi. Pohanka není úplně typická obilnina, ale k obilninám je běžně řazena. Pohanka je nutričně velmi bohatá plodina posilujicí imunitu organismu. Je vhodná k detoxikaci organismu, při
Špaldové vločky vznikají ze zrna pšenice špaldy, což je jedna z nejstarších obilnin na světě a je výjimečná svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Vločky mají mnoho příznivých účinků na lidský organismus, špalda je bohatá na bílkoviny, vitamíny a hořčík, nezatěžuje trávicí ústrojí tak jako jiné obilniny. Nutriční hodnota ve 100g: Energie: 1480 kJ (352kcal), Bílkoviny: 16g. Sacharidy: 68g. T uky: 2,5g Složení: špaldové vločky - BIO produkt kontrolovaného ekologického zemědělství. Skladování: Skladujte
Žitné vločky jsou vyrobeny ze zrna žita ozimého. Zrno žita se navlhčí v páře a následně se rozdrtí. Žito je složením podobné pšenici, jen s vyšším obsahem proteinů a vlákniny. Žito je silná a odolná obilnina, proto konzumací žita získáme částečně tuto odolnost a zároveň posílime imunitní systém. Žito je významný zdroj železa a vitamínů B. Žitné vločky jsou o něco tvrdší, než jiné vločky, proto je dobré je kombinovat. Nutriční hodnota ve 100g: Energie: 1385 kJ (330kcal), Bílkoviny: 10,5 g. Sacharidy: 70,2
Kokos sice obsahuje hodně nasycených tuků, ale jde o jiný typ, než se vyskytuje v mase a v mléku. Nepředstavují tak stejné zdravotní riziko. Nasycené tuky v kokosu jsou známy jako triglyceridy se středně dlouhým řetězcem. Jsou snadno stravitelné, snadno se v těle zpracují a spíše se spotřebují jako zdroj energie, než aby se ukládaly jako tuk. Kokosová voda kokosové mléko) – tekutina uvnitř mladých kokosů – považuje se za jeden z nejvyváženějších přírodních elektrolytů a poskytuje výborný rehydratační