Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu. Rostlina se pěstuje pro dužnaté, hlízovitě ztlustlé oddenky. Ty bývají až 10 cm dlouhé, zaškrcované a po obou stranách zploštělé. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii,Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a v západní Africe. Podle způsobu zpracování se na světovém trhu vyskytují zázvor neloupaný, pololoupaný, loupaný a zázvor bělený. Zázvor obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.
Roste ve Středozemí, a to spíše v západní části. Používáme ho maximálně asi tři čajové lžičky na 1kg potravin. Tymián je jedno z důležitých, hodně rozšířených koření, pěstuje se hlavně ve Španělsku, Albánii, Itálii, Francii, Řecku. Tvoří součást polévkového koření bouquet garni používaného ve Francii, přidává se při uzení masa, do sýrů, do sekaných mas, ke zvěřině, do salátů, do hrachových a fazolových pokrmů, k nakládání okurek, do omáček, k zelenině, k přípravě ryb, na italskou pizzu, v Německu spolu
Rozmarýn lékařský je domácí v oblastech Středozemního moře, kde běžně roste v přírodě, ale dá se pěstovat v teplých, slunečných a chráněných polohách i u nás na zahrádce. Dnes je rozmarýn jako koření používán především v italské, francouzské a španělské kuchyni, ale též v balkánské. Používá se i v Severní Americe, Mexiku a Anglii. Ve větších dávkách může rozmarýn působit opojně, proto musíme dávat pozor při dávkování (do pokrmů pro čtyři osoby stačí lžička). Rozmarýn se přidává do polévek, k zelenině, koř
Toto každému známé koření, plné vůně, jsou sušená nerozvitá květné poupata tropického stromu hřebíčkovce. Stejně jako poupata voní i listy. Jako koření se sklízejí poupata v období, kdy ze zelené barvy přecházejí do červené, v této době mají nejvíc aromatických látek. Kvalitní hřebíček má být tmavohnědý, se světlejším poupátkem a pokud stisknete nehtem „stopku“, objeví se malé množství oleje. Hřebíček se používá při speciální úpravě masa, v uzenářství, likérnictví, při nakládání zeleniny a hub, do omáček
Aromatická kůra stálezelených tropických stromů se od nepaměti používá jako oblíbené koření. Původně se kůra loupala z planě rostoucích stromů, ale postupně se začaly vysazovat plantáže ze skořicovníků, jejichž nenápadné květy vydávají zvláštní příjemnou vůni. V potravinářství se využívají: Skořicovník cejlonský ( je považován za druh poskytující nejkvalitnější skořici), skořicovník indonéský, skořicovník čínský a skořicovník vietnamský. Skořice jako koření má hlavní použití zejména při přípravě sladkých
Na pečivo a upražené i na saláty. Sezamové semínko, které u nás v poslední době přichází do obliby, zvláště u pekařských výrobků. V kuchyni se používají celá nebo i drcená semena na sladké i slané pečivo (malý kruhový turecký chléb simit ). Známá, velmi sladká pochoutka v arabských zemích chalva (halva) je často právě ze sezamu. Opražená semínka slouží k přípravě pasty tahina , sypou se jimi okurkové i majonézové saláty, obložené chlebíčky apod. Používají se i na minutky, grilované pokrmy, karbanát
Ostře pálivá odrůda maďarských paprik. Paprika přišla do Evropy dvěma směry - jednak jako turecký pepř z Východu a také jako indický nebo indiánský pepř s Kolumbovou výpravou z Ameriky. Tento červený prášek, jímž Indiáni kořenili jídlo a opojné nápoje, byl podle nich sídlem boha ohně . V té době se v Evropě paprika z Ameriky nepovažovala za koření, ale spíše za zvláštnost nebo za zajímavou okrasnou rostlinu. V Evropě se paprika začala šířit v 16. a 17. století. Paprika je národní koření Maďarů a
Ostrá, sladce vonící směs na čínskou kuchyni. Sladce vonící, pikantní směs koření užívaná v jižní Číně, ale také ve Vietnamu, především k pečení masa, drůbeže a k nakládání masa. Nazývá se také směs pěti koření. Někdy se při přípravě ještě doplňuje zázvorem a kardamomem. Zajímavě jí ochutíme čínské pokrmy z hovězího a jiných druhů mas.
Aromatické výhonky sušené ihned po utržení. Kopr je jedna ze staročeských vonných bylin, které se používá dodnes. Pochází z Orientu, z Íránu a z Přední Indie. Bývá často součástí kořenných směsí. Koprová nať je velmi vhodná do okurkového salátu, lze ji přidat i do hlávkového, rajčatového a bramborového salátu. Dává se do tvarohových pomazánek, do omáček a polévek. Kopr se někde přidává do kysaného zelí nebo salátu z kysaného zelí. Celé rostliny kopru se přidávají k nakládané zelenině (okurkám, cibulk
Mletá kardamomová semínka. Jako koření a léčivo byl kardamom znám již starým Řekům a Římanům. U nás je jako samostatné koření méně známý. Největší oblibu měl a dosud má v zemích Orientu, kde je velmi používaným kořením a přidávají ho zde i do čaje a kávy. Tento tropický, bylinný keř roste ve vlhkých pralesích v Indii, na Srí Lance, Sumatře a v Číně. Plody jsou tobolky, které obsahují větší počet semen. Podle způsobu zpracování známe kardamom bělený a nebělený, celý nebo i mletý. Semena kardamomu mají
Tradiční kari do rýže a omáček. Karí je složitá směs, používaná v indické, thajské, indonéské, čínské a vůbec mezinárodní kuchyni. Směsí je mnoho typů - od ostrých po méně ostré, často z 15 i více druhů koření. Karí znamená i pokrm (silně kořeněná směs masa, zeleniny, nebo obojího). Používáme je do masových a zeleninových karí, smetanových polévek a omáček, do květákové a pórkové polévky, do luštěnin, rýže, mletých mas, na kuře, králíka, ryby aj. Indický typ obsahuje více kurkumy, zázvoru a chilli. P
Výborné do mlýnků nebo do kořenících směsí. Koření pod názvem chilli zahrnuje celou škálu papriček od sladkých po extrémně pálivé. Ačkoliv jsou i sladké odrůdy, jsou chilli synonymem pro pálivost. Obsahují totiž látku capsicin, která pocit ostrosti způsobuje. Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Sladké druhy se počítají do 5000 SHU a nejpálivější papričky dosahují až 350000 SHU. Naše drcené chilli obsahuje 15&
Planá forma kuchyňského česneku pochází ze střední Asie, je příbuzný cibuli, póru, pažitce. Česnek má dávnou historii v lidské výživě a lze říci, že je to vůbec nejzdravější zelenina. Celá rostlina je prosycena pronikavou česnekovou vůní, kterou způsobují silice obsahující síru. Česnek je výrazná pochutina, která se uplatňuje snad v každé kuchyni. Hodně se používá ve francouzské, ale i anglické, italské, španělské, židovské, čínské, indické i jinde. Je nezbytný při úpravě skopového masa, v uzeninách, v ka
Směs používáme do omáček a zálivek k těstovinám, ale i při přípravě těstovin samotných (při vaření přidáváme 1 - 2 lžičky směsi). Bejby špagety se hodí i na rýži a rýžové pokrmy, dušenou zeleninu, ratatoule, k dochucení rajské omáčky a polévky (1-2 lžičky na 4 porce). Je vhodná i na studenou kuchyni, při přípravě tvarohových, sýrových a majonézových pomazánek apod.
Svěží a aromatické lístky dobromysli. Hodně se používá do italských, španělských a mexických jídel. Rovněž v jižní Francii a Provenci má své význačné uplatnění. Do jídel se přidává sušená. Čerstvá dobromysl se používá málo. Hodí se pro svou určitou podobnost ve vůni a chuti všude tam, kam se dává majoránka, s níž je příbuzná.V Itálii se přidává do sekaného masa, na špagety, nelze si bez ní představit italskou pizzu a patří i do rizota. V Mexiku tvoří součást koření chilli , což je směs různých druhů