Kurkuma - Indický šafrán. Antioxidační bylina s protizánětlivými a desinfekčními účinky známá svou výrazně žlutou barvou. Typická pro indickou kuchyni, součást koření Kari. Využívá se však i samostatně do jídel s exotickým nádechem. Dochucení rýže, omáček i masa a zeleniny. Lze využít i při přípravě smoothie jako antioxidant společně s pepřem, jejichž enzymy se vzájemně doplňují.
Lněné semínko. Lesklé, tmavé, zbodné.lt;span> Zdroj omega-3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku, železa, vlákniny, bílkovin a také vitamínů B1, B6 a kyseliny listové. Vysoký obsah vlákniny napomáhá problémům s vylučováním. Využijeme k dozdobení klasicky pečiva a zákusků, ale můžeme zkusit i na sýry, tvaroh či dezerty. Běžně užíváme v malém množství jen jako doplněk, terapeutická dávka by neměla přesáhnou 2 polévkové lžíce pro dospělého člověka.
Lněné semínko. Lesklé, tmavé, zbodné. Zdroj omega-3 mastných kyselin, vápníku, hořčíku, železa, vlákniny, bílkovin a také vitamínů B1, B6 a kyseliny listové. Vysoký obsah vlákniny napomáhá problémům s vylučováním. Využijeme k dozdobení klasicky pečiva a zákusků, ale můžeme zkusit i na sýry, tvaroh či dezerty. Běžně užíváme v malém množství jen jako doplněk, terapeutická dávka by neměla přesáhnou 2 polévkové lžíce pro dospělého člověka.
Sezamové semínko loupané. Významný zdroj vlákniny a vitaminu E, vápníku a zinku. Dále obsahuje selen, měď, železo, vitamin B6. Využijeme k dozdobení klasicky pečiva a zákusků, ale můžeme zkusit i na sýry, tvaroh či dezerty. V teplé kuchyni jako doplněk restované zeleniny, zelených fazolek, rýže i do těstovinových salátů.
Himalájská černá sůl bohatá na další minerální látky. Vznikla při geologických změnách pod vysokým tlakem. Černá Himalájská sůl se vyznačuje charakteristickou vůní po vajíčkách a vysokým obsahem síry. Sýra obecně působí protizánětlivě. Využijeme jí široce v celé slané kuchyni. Hodně využívaná při přípravě vegetariánských jídel, právě pro svou vůni a obsah dalších látek. Výborná také jen k povrchovému dosolení tvarohu, řeckého jogurtu, zeleniny i např. plátků jablek či hrušek.
Perličková sůl k dochucení a dozdobení pečiva, preclíků, housek, slaných koláčů, čerstvého sýru a pod. Za vysokých teplot netvrdne a stále dobře vypadá.
Perličková sůl k dochucení a dozdobení pečiva, preclíků, housek, slaných koláčů, čerstvého sýru a pod. Za vysokých teplot netvrdne a stále dobře vypadá.
Zázvor - mletý zázvorový kořen. Typická peprná bylina s obecně známými příznivými účinky, které na pomáhají správné funkci celého organismu, hlavně zažívání a dýchání. V kuchyni a cukrářství má široké využití, orientální jídla se bez něj neobejdou. Masitá, bezmasá i s využitím sýrů. Dále využijeme při přípravě likérů, marinád, šťáv a marmelád. Můžeme přidávat i do smoothie a koktejlů.
Směs s velmi nízkým podílem soli. 4 druhy pepřů. Grilování a nakládání sýrů. Marinády. Při přípravě sýrů je třeba dát pozor na další přidávanou sůl neboť sýry jsou už sami poměrně slané.
Směs koření typická pro asijská jídla s vyšším podílem koriandru a chilli. Dochucení kompletní škály jídel i různých druhů mas a zeleniny. Drůbeží, vepřové i jehněčí a kůzlečí. Omáčky, polévky, zelenina, těstoviny i rýže. Thajská směs obsahuje menší podíl kurkuma a převažuje koriandr, paprika a chilli. Můžeme očekávat tedy vyšší ostrost než u Indické verze.
Tradiční argentinský steak naložený v tradiční zelené salse. Směs s nízkým podílem soli a to hrubozrnné mořské. Zvýrazní chuť hovězího masa, ale i ostatních druhů mas, které máme v oblibě. Můžeme marinovat nebo podávat omáčku k již připravenému jídlu či k dochucení opečeného pečiva. Vhodná i do zeleninových jídel za tepla i za studena.