Oblíbené koření, typické především pro maďarskou a španělskou kuchyni. Pikantní a pálivá chuť. Hodí se především na maso, do gulášů, perkeltů, marinád na grilování atd.
Medvědí česnek, oblíbený, zdraví, divoký. K dochucení čerstvých a tvarohových sýrů a tvarohových pomazánek. Na masa a ryby, dušená a grilovaná zelenina, polévky, omáčky, zapečené těstoviny a brambory.
Směs vhodná k dochucení másla, pomazánek, jogurtů a dresingů, na čerstvé, nakládané i grilované sýry. Hodí se také na dochucení zeleninových a těstovinových jídel. Na drůbež a králíka.
Medvědí česnek, oblíbený, zdraví, divoký. K dochucení čerstvých a tvarohových sýrů a tvarohových pomazánek. Na masa a ryby, dušená a grilovaná zelenina, polévky, omáčky, zapečené těstoviny a brambory.
Kmín římský typický pro Indickou a mexickou kuchyni. U sýrů, pro sýry zrající pod mazem, tvarohové sýry, do sýrů typu Gouda, do nálevů. K dochucení zeleniny, luštěnin, rýže, dušených pokrmů a polévek. Do nakládané zeleniny, k dochucení uzenin.
Kopr do Tzatziky jogurtu a tvarohových pomazánek. Dále do čerstvých sýrů a nálevů pro naložení sýrů. Dochucení polévek, omáček, vaječných jídel. K vařenému masu, rybám, do pomazánek a zeleninových salátů. Příprava dresingů a majonéz.
Cibule červená, sušené plátky. Využijeme při nakládání sýrů do nálevů. Bez cibule si nelze kuchyni představit. Rozšířená po celém světě a používá se jako základ mnoha omáček, polévek, gulášů, dušené zeleniny atd. Všechny její části obsahují intenzivní silice, chuťové i aromatické. Při tepelné úpravě jde její chuť do sladka. Syrovou v kombinaci s cukrem či medem využijeme pro přípravu sirupu k uvolnění kašle.