Z kopřivy se dá připravit lahodný čaj, který je znám pro své očistné účinky na organismus. Kopřiva je žahavý porost a daří se jí v půdách bohatých na živiny. Dorůstá až do výšky jednoho metru. Na listech a stoncích se nacházejí žahavá vlákna, jejichž špičky se při doteku ulomí a způsobí na kůži svědivé a pálivé vyrážky. Tato rostlina však patří k nejdůležitějším bylinám naší zeměpisné šířky.
Lahodný koktejl bez alkoholu? K tomu nepotřebujete ani džin(a) v láhvi! Hravě jej totiž vykouzlíte s tímto jalovcovým sirupem. Zalijte sodovkou, zjemněte plátky okurky a špetkou mletého barevného pepře. Čin čin, na zdraví!
Čerstvě zalitý heřmánkový čaj z kvalitních květů je aromatický a má květinovou chuť. Žlutý čaj se ještě více zjemní, když ho osladíte medem a přidáte trošku citronu. Když jej naservírujete do skleněné konvice a necháte v něm pár květů, samotný pohled na něj je potěšením. Ideální dobou pro sběr heřmánku je třetí až pátý den po vykvetení, v tuto dobu mají jeho květy největší sílu.
Něco na vás leze? Tento sirup z mladého jedlového jehličí a bylinek vám může pomoct uvolnit knedlík v krku a začít opět prozpěvovat jako slavík. Zřeďte vodou nebo vychutnávejte čistý sirup po lžičkách.
Nezapomeňte si plavky! S chutí ostrého zázvoru a osvěžujícího citronu se třeba i uprostřed zimy rázem ponoříte do prosluněných vzpomínek na léto. V horkých dnech přihoďte pár kostek ledu a čerstvé ovoce. TIP: Osladit a ochutit jím můžete čaj, mléčnou rýži, ovocný salát či jogurt.
Za velkou louží je Pumpkin Spice Season něco jako páté roční období. Připravte si toto kultovní latté s námi: zalijte sirup mléčnou pěnou a espressem a dobře promíchejte. Nechte se okouzlit chutí sladkého dýňového koláče ve skleničce!
Někdo to rád hořké... Pokud je řeč o vás, nenechte si ujít toto šarmantní spojení aromatických lesních plodů a nahořklé chuti grapefruitu. Nespoutané potěšení v každém doušku!
Přesvědčte se, že kurkuma a citron jsou spolu na jedné lodi! S horkou vodou vykouzlíte ze sirupu během chviličky hřejivý zimní punč, se studenou zas osvěžující letní koktejl.
Malé svěží bobulky brusinek vám přijdou k chuti téměř kdykoliv, ať už v kyselkavém kompotu, s jogurtem, nebo v podobě osvěžujícího nápoje. Skvěle ladí s plátkem citronu.
Kleopatřino tajemství krásy bude slušet i vašemu „lattéčku“. Zalijte sirup horkým nebo studeným mlékem, případně jeho rostlinnou alternativou, a nechte se přenést do říše pohádek. Zvláště v zimě vám bude příjemným společníkem. Hodí se skvěle také k čokoládovým dezertům.
S proměnou životního stylu přibývá samostatně bydlících jednotlivců, kteří vaří jednu porci a také vytížených pracantů, kteří nemají na dlouhé vaření čas. Pro všechny je tu teď řešení ve formě malého pomocníka, který perfektně dochutí každou polévku a dodá jí chuť poctivého zeleninového vývaru i bez dlouhého vaření. Bez palmového oleje, bez kvasnic, veganský.
Naši biorarášci Rozárka, Levandulín a Vavřinec jsou skvělá parta a přináší vám vždy samé dobroty. Po každém pořádném dobrodružství se zpravidla dostaví velká žízeň. Tu hravě uhasí osvěžující bylinková směs, která zachutná všem malým i větším raráškům. Jako vychlazený nápoj je výborný v horkých letních dnech.
Naši biorarášci Rozárka, Levandulín a Vavřinec jsou skvělá parta a přináší vám vždy samé dobroty. Tadááá, ten nejlepší hasič žízně plný ovoce je tady! Jedinečná receptura s malinami, jablíčky a jahodami zachutná každému raráškovi. Čaj je velmi chutný také za studena a velmi rychle ho lze proměnit ve vynikající ovocné bowle s čerstvými plody ovoce, medem a lístky máty.
Pro všechny, kteří mají rádi ostré, je tato směs bez přídavku kuchyňské soli to pravé. Směs rajčat, cibule, pastináku a dýně s mletou paprikou, chilli, tymiánem, česnekem a pepřem okouzlí každého milovníka pikantních chutí. Naše tělo potřebuje sůl k přežití, ale ne zdaleka tolik, kolik jí denně zkonzumujeme. Věděli jste, že prý chléb a tzv. "hotová jídla" patří mezi potraviny s nejvyšším obsahem soli? Osvobozením se od hotových jídel, slazených nápojů a tabákových výrobků se naše chuťové pohárky opět prob
Vydejte se na cestu kolem světa a seznamte se s těmito 10 druhy kořenících směsí. Zavedou vás do Afriky, Ameriky, Austrálie, Evropy, předního orientu a mnoha oblastí Asie. Objevte oblíbené lahůdky a kulinářská tajemství cizích zemí, a to bez balení kufrů a kupování cestovních lístků.