Koriandr – „co mají perník a curry společného“ Někteří ho milují, jiní se s jeho chutí neztotožní. Přesto předtím, než se člověk stane nebo nestane fanouškem, měl by bezpodmínečně ochutnat jeho semínka (botanicky správně: plody) a lístky, neboť ty se na patře rozvíjí naprosto rozdílně. Listy mají svěží, organicky-mýdlovou chuť a výborně se hodí do thajského curry, vietnamského Pho (nudlové polévky), ale také do peruánského Ceviche (syrová ryba s citronem a koriandrem). Semínka mají naproti tomu
Libeček – „Polévkové koření ala příroda“ - Libeček, klasická polévková nať, má bylinné aroma se stopami anýzu, citronu a droždí. Jeho chuť připomína celer, ale je intenzivnější. Používat libeček pouze do polévek by ovšem byla chyba. Silné aroma se velmi dobře hodí do zeleninových směsí s kořenovou zeleninou a luštěninových pokrmů. Kdo potřebuje rychlé jídlo, tomu doporučujeme míchaná vejce s dýňovým olejem a libečkem. Zelená nať je schopna svou intenzivní chutí proniknout také masem, především jehněčím
Majoránka – „sestra dobromyslu“ Majoránka a dobromysl pochází z rodu hluchavkovitých, čímž se podobají. Harmonie očekávaná od sourozenců ovšem u koření nenastává.V kuchyni platí heslo: Buď jedno, nebo druhé. Majoránka má podstatně jemnější aroma než oregáno, chutná ve srovnání s ním méně peprně a jemně nasládle. Její jemné aroma se výborně hodí k vydatným zimním pokrmům, jako je bramborová polévka nebo zvěřina, ve kterých obzvláště harmonizuje s bobkovým listem a jalovcem. Majoránka chutná skvěle ke
Nové koření – „koření nového světa“ Již Indiáni kořenili svou čokoládu novým kořením. Jeho vůně je velmi silná a aromatická, podobná hřebíčku, s trochou skořice a muškátu a s lehkou peprnou ostrostí. Jemné aromatické koření na maso a ryby, zvěřinu, do polévek, ale také do jemného pečiva nebo peprného koláče. Nové koření nalezne své využití rovněž v různých omáčkách, marinádách, zelenině, pikantních a ovocných salátech a mnoha kořeněných směsích, např. ve svařeném vínu, vánočním cukroví a curry. Skladovat
Stupeň ostrosti (na stupnici 0-10) - 0 Paprika se těší oblibě na celém světě. Je součástí mnoha marokánských kořeněných směsí a je jako taková ráda přidávána do typické marokánské polévky – Tajines. Také ve španělské tortile je červený prášek nezbytný, přičemž je upřednostňována o něco ostřejší varianta. Hodí se nejen do guláše, ale také znamenitě okoření maso, ryby i vaječné či sýrové pokrmy. Paprika je mnohostranná a neexistuje téměř nic k čemu by se nehodila. Tip: přidejte do výpeku a na mírném ohni
Pepř - „více než jenom kýchací prášek“ Sušená, neloupaná zrníčka semínek pepře mají jemnou ovocnou vůni a intenzivní, ostrou pronikavou chuť. Ovoce se sklízí těsně před jeho úplným dozráním a poté se suší. Černý pepř je mnohostranně využitelný a používá se celý, drcený nebo čerstvě mletý. Zjemňuje a zostřuje pikantní stejně jako sladké pokrmy: saláty, dresingy, čerstvé těstoviny, maso, ryby a perník naléhavě potřebují něco z jeho ostrosti. Seznam by mohl být ještě dlouze doplňován, neboť neexistuje téměř
Petržel – „prominent mezi bylinami“ O petrželi nemůžeme říct, že se k něčemu nehodí. Možná proto patří k těm kuchyňským bylinám, které se zdají ve středoevropské kuchyni nepostradatelnými. Nať s hladkými nebo kadeřavými lístky se v našich zeměpisných šířkách velmi často a s oblibou používá do spousty jídel. Vedle polévek, salátů a brambor, ke kterým se citronové a anýz připomínající aroma výborně hodí, se dají z natě vykouzlit také kreativní jídla. Doporučujeme vyzkoušet také orientální petrželový salát:
Pomerančová kůra – „přináší do života slunce“ SONNENTOR – pomerančová kůra mletá propůjčí pokrmům ovocný nádech. Nejlépe se hodí na pečení stejně jako do omáček nebo asijských zeleninových a masových jídel. Může být rovněž použita k dochucení marinád. Tip: opatrně dávkovat! Skladovat v suchu a chladu. Složení: pomerančová kůra bio mletá
Šalvěj – „středomořský sametový list“ Lidé ve střední Evropě si cení jejího bylinného jemného aroma a používají ji do tučných jídel. Kachna, husa a vepřové maso se šalvějí zjemňují. Kdo potřebuje rychlé jídlo, může šalvěj orestovat na mírném ohni na másle do křupava: Společně s trochou parmezánu posypte těstoviny a vznikne aromatický zážitek. Jihoevropané jsou celkově kreativnější při zacházení s dlouhými lístky. Italská játra nebo saltimbocca by bez šalvěje nemohla být. Také Řekové ji milují v masovém
Saturejka – „partner luštěnin“ To, že se saturejka hodí k fazolím, není žádné velké překvapení. Velmi dobře se hodí všeobecně ke všem typům luštěnin, kterým propůjčí trošku více šmrncu její peprně ostré aroma. Chuť trošku připomínající tymián, mátu a majoránku je výborná k bramborám, zelí a kořenové zelenině. Kořeněné lístky necharakterizují jen nespočet pokrmů středomořské kuchyně, nýbrž hrají velkou roli také v kulinářství balkánu. Obzvlášť dominantní je v bulharských zelných závitcích, národním
Skořice je něco pro mlsouny. Zemito-dřevitá chuť se hodí k mléčné rýži, kompotu a koláči. Velmi dobře harmonizuje také se všemi druhy sušeného ovoce. V tomto smyslu doporučujeme sladký pokrm Cous-cous se sušeným ovocem, jablky, skořicí a citronovou šťávou. Ale také babiččiny meruňkové knedlíky jsou se skořicí neodolatelné. Špetka hnědého prášku navoní čokoládové nápoje a kávu. Skořice je také součástí mnoha arabských a indických kořeněných směsí. Špetka koření je výhrou pro každé jehněčí. Skladovat v
Tymián – „vůně Kréty“ U mnohých milovníků Kréty vyvolává tymián vzpomínky na dovolenou. Zemitě peprná chuť připomíná anýz, mátu a kafr a dodává středomořským jídlům jejich charakteristickou chuť. Tymián se velmi dobře hodí k cibuli, vínu a pivu. Pórek s máslem, bílým vínem a tymiánem dušený v troubě je neuvěřitelně chutný a hodí se téměř ke všemu. Vynikající jsou s tímto středomořským kořením rovněž rajčata, jehněčí, houby a brambory. Skladovat v suchu a chladu. Složení: tymián bio
Zázvor – „koření pro fanoušky Asie“ Kdo rád cestuje po zeměkouli přímo z kuchyně, ten se bez zázvoru těžko obejde. Jeho hřejivé aroma s osvěžující dřevitou notou a citronovými tóny patří do nesčetných pokrmů asijské, latinsko-americké, karibské a africké kuchyně. Od jisté doby je zázvor oblíbeným kořením také v Evropě. Se zázvorem mohou být kromě toho zality zimní prohřívající čaje, které jsou s medem a kapkou citronu vysloveně výtečné. Tip: přidat před dokončením pokrmu, neboť jinak strácí zázvor jeho
Meduňka – „potěší srdce i duši“ Kdo má meduňku na zahradě, může se těšit z její citronové vůně při každém průchodu kolem ní. Meduňka je nesmírně mnohostranná. Žluto-zelený čaj z meduňky je velmi jemný a nese v sobě citronovo-mátové tóny. Tento čaj má v sobě něco osvěžujícího a chutná stejně dobře studený jako teplý. Můžete jej lehce osladit nebo smíchat s ovocnou šťávou. S tímto chutným čajem si můžete připravit také vynikající ledovou tříšť. Limonáda z čerstvého zázvoru, citronu, medu a meduňky je velmi
20 nálevových sáčků po 1 g. Bylinný čaj. V brnění a s helmou na hlavě vstříc dobrodružství! Lahodný bylinný určen pro všechny odvážné rarášky. Chutná v každou denní dobu a zaručeně zahání žízeň. V barvě je čaj krásně žlutý. Ve vůni okouzlí příjemnými citrusovými a nasládlými tóny. Dobrý společník k asijským pokrmům ale také dobře ladí s lehkými dezerty. Jako vychlazený nápoj je ideálním společníkem v teplých letních dnech. Návod k přípravě: čajový sáček na šálek (cca 250 ml), přelejte vroucí vodou a