eshop se zdravými potravinami, ekologickou drogerií a kosmetikou
Fazole mungo je bohatá na železo a vitamíny. Její boby mají olivově zelenou barvu. Pro svoji příjemnou chuť a lehkou stravitelnost si získávají stále větší popularitu. Je velmi vhodná na klíčení. Někdy je fazole mungo nazývána zelená sója a původem pochází z Indie. Je oblíbená na celém Dálném Východě. Hlavními producenty této zajímavé plodiny jsou Thajsko, Čína a Austrálie. Nutriční hodnota ve 100g: 1452 kJ (347 kcal). Bílkoviny: 23,9 g. Sacharidy: 62,6 g. Tuky: 1,2 g. Vláknina: 16,3 g Složení: Fazole
Sterilovaná cizrna v biokvalitě má velmi jemnou texturu a vůni. Usnadní vám přípravu jídla, je vhodná k přímé spotřebě bez úpravy. Její konzistence je příjemně měkká a chuť lehce sladká. Můžete z ní připravit kaši, zahustit s ní polévku nebo ji přidat k zeleninovému jídlu místo masa. Využití: kaše - klasickou hrachovou kaši můžete obměnit, když použijete římský hrách místo běžného polévka - rozmixováním cizrny se zeleninovým vývarem získáte skvělou krémovou polévku, kterou můžete zjemnit alternativou
Sezamové semínko patří mezi vůbec nejzdravější semínka. Vysoký obsah organického vápníku, hořčíku a fosforu je prospěšný k prevenci a léčbě osteoporózy a zlomenin kostí. Vysoký obsah vitaminu B1 a B3, hořčíku, fosforu je prospěšný na nervy. Účinných imunitních vlastností sezamu se využívají k výrobě sezamového oleje, který je odolný proti žluknutí. Sezamová semínka se často používají k výrobě sezamové pasty tahini. Díky vysokému obsahu karotenu v kombinaci s hořčíkem, vápníkem a zinkem slouží sezamová
Lískové ořechy obsahují hodně vitamínu B3, B6, kyseliny listové a hlavně vitamín E. Mají také vyšší obsah kyseliny listové. Obsahují cca 60% tuků a 15% bílkovin a nemají téměř žádné sacharidy. Je vhodné je kombinovat s rozinkami, sušenými fíky nebo datlemi, jenž je doplní potřebnými sacharidy. Konzumace lískových oříšků se doporučuje zejména při prevenci ledvinových kamenů, při cukrovce obsahují jen minimální množství sacharidů a zároveň jsou dobrým zdrojem energie. Jsou prospěšné při nervovém a fyzickém
Dýňová semena jsou dobrým zdrojem proteinů a minerálů, zejména železa, zinku, manganu, hořčíku a draslíku. Dodávají polynenasycené mastné kyseliny (včetně omega 3 a omega 6 mastných kyselin). Vzhledem k vysokému obsahu zinku se dýňová semena doporučují při problémech s prostatou. Jeden gram dýňových semen obsahuje stejné množství aminokyseliny tryptofanu jako sklenice mléka - mnozí lidé je dnes užívají jako prevenci proti poruchám nálady, úzkostným stavům či depresi, tryptofan přispívá k tvorbě hormonu
Lněné semínko je bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin, ligninu, vitamínů a minerálů. Prostaglandiny také přispívají k hubnutí: pomáhají odstranit přebytečné tekutiny z tkání a posilují metabolismus, čímž pomáhají spalovat kalorie. Len obsahuje také velmi prospěšnou sliznatou složku, tvořenou rozpustnou vlákninou, která snižuje hladinu cholesterolu, stabilizuje cukr v krvi a ulevuje při zácpě. Tato semena jsou velmi bohatá na lignany, které jsou užitečnými žaludečními bakteriemi přeměňovány ve dvě
Semeno máku má, zvláště pro vynikající dietetické vlastnosti, významnou úlohu v lidské výživě. Maková semena obsahují z 40 až 60% oleje, zejména je to glycerid kyseliny linolové a dále kyselinu linolovou, stearovou, palmitovou a další. Dále jsou přítomny bílkoviny a řada stopových prvků (vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík). Mák je především prospěšný svým vysokým obsahem vápníku. Pouhých 50 gramů máku denně nám přinese potřebnou dávku vápníku pro lidský organismus na jeden den. Mák obsahuje vápníku
Spirulina je jednobuněčná řasa vyskytující se ve sladkovodním prostředí – v rybnících, jezerech a řekách s vysokým obsahem pH a koncentracemi uhličitanů. Chutná a voní podobně jako mořská řasa. Spirulina je často považována za jeden z nutričně nejúplnějších potravinových doplňků. Obsahuje řadu důležitých živin: proteiny, komplexní sacharidy, železo, vitamíny A, K, a B komplex. Spirulina je nejvyšším zdrojem vitamínu B 12, který je nepostradatelný pro zdravý chod nervů a tkání, zvláště pak pro vegetariány.
Kakao se řadí mezi tzv. ‚superfoods‘. Obsahuje přibližně 300 chemicky identifikovatelných látek, což z něj činí jednu z nejkomplexnějších potravin planety. Kakao obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů a antioxidantů. Je zejména primárním zdrojem hořčíku a organické síry v přírodě, přičemž právě hořčík je považován za jeden z nejvíce nedostatkových minerálů v současné standardní stravě, vedoucí k přílišnému výskytu srdečních chorob. Podle vědeckých výzkumů je také kakao nejbohatší plodinou na
Citrónová kůra je skvělou přísadou do všech sladkostí, cukroví a dalších pokrmů. Kůra BIO citrónů není ošetřena žádnými chemickými látkami. Produkt je šetrně sušený při teplotě do 42°C. Přirozeně bez lepku, 100% vegan. Složení: 100% sušená jemně mletá kůra z bio citrónů Země původu : ČR
Popis: Rýžový sirup je světlý, tekutější a má poměrně nízkou sladivost. Hodí se pro studenou i teplou kuchyni. Obsahuje 23 % glukózy a 31 % maltózy.
Mandlová alternativa smetany má krásnou bílou barvu, jemnou chuť mandlí a hustou konzistenci. Využití: polévky - přidejte alternativu smetany do vaší oblíbené polévky, její chuť bude díky ní plná a jemnější zároveň omáčky - mandlová alternativa smetany může být i základem smetanových omáček dezerty - pří výrobě zmrzliny nebo třeba italské speciality panna cotta zkuste použít místo mléčné smetanu tu mandlovou, chuť dezertů zůstane stejně výborná jako předtím zapékání - smetana mandlová funguje při
Produkt ekologického zemědělství, neobsahuje geneticky modifikované organismy (GMO free). Nutriční hodnoty ve 100g výrobku: energetická hodnota 3800kJ (900kcal) bílkoviny 0g sacharidy 0g tuky 100g (nenasycená monoenová mastná kyselina 75g, nenasycená polyenová mastná kyselina 10g, nasycená mastná kyselina 15g) vláknina 0g sodík 0g Využití v kuchyni:Všechny panenské oleje jsou přírodními produkty. Používají se především k pokapání hotových jídel, vmíchání – dochucení hotových jídel a salátů, nebo
Rýže basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí. Křišťálově průzračná voda stékající z ohromné tající ledovcové masy bohaté na minerály, spolu s čistým ovzduším a v neposlední řadě po staletí trvající píle při šlechtění tohoto nejuznávanějšího druhu, dává rýži Basmati její jedinečný charakter. Rýže basmati patří mezi dlouhozrnné druhy rýže. V Pakistánu se ponechává vyzrát dva roky, aby se zbavila veškeré vody, čímž se plně rozvine její chuť a vůně připomínající
Jáhly Jáhly jsou loupané obilky prosa setého, po vyloupání vznikají malé žluté kuličky v průměru asi 1mm. Proso pochází z Číny, východní Asie, Indie a z jihovýchodní části Ruska. Jáhly se u nás dříve těšily velké oblibě. Postupně byly ale vytlačeny konzumací brambor a obilovin, z nichž lze upéct chléb a další pečivo. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a mají zahřívací účinek na organismus. Jáhly jsou velmi náchylné na žluknutí, proto by se po otevření balíčku měli co nejdříve spotřebovat.Jáhly jsou dobře