Chia semínka jsou malé oválky cca 1 mm velké, s hnědými, šedými, černými a bílými skvrnkami. V dobách Aztéků patřila chia semínka k jedné ze čtyř hlavních potravin. Chia se konzumovala mletá na mouku, lisovaná na olej, ale i samotná jako příměs do různých pokrmů. Chia semena se svými vynikajícími nutričními hodnotami byla nezbytným zdrojem živin pro válečníky a způsobem, jak udržet skvělou fyzickou kondici při dlouhých náročných výpravách.
Brukev černá je jednoletá samosprašná rostlina dorůstající výšky až 1,5 m. Domovinou jí je Středomoří, dnes je považována za kosmopolitně rozšířenou. Lodyha je vzpřímená, na konci bohatě větvená. Kvete drobnými žlutými kvítky od června do srpna. Plodem je zploštělá, až 2 cm dlouhá šešule, která obsahuje 4–8 ks 1mm semínek.
Brukev černá je jednoletá samosprašná rostlina dorůstající výšky až 1,5 m. Domovinou jí je Středomoří, dnes je považována za kosmopolitně rozšířenou. Lodyha je vzpřímená, na konci bohatě větvená. Kvete drobnými žlutými kvítky od června do srpna. Plodem je zploštělá, až 2 cm dlouhá šešule, která obsahuje 4–8 ks 1mm semínek.
Brukev černá je jednoletá samosprašná rostlina dorůstající výšky až 1,5 m. Domovinou jí je Středomoří, dnes je považována za kosmopolitně rozšířenou. Lodyha je vzpřímená, na konci bohatě větvená. Kvete drobnými žlutými kvítky od června do srpna. Plodem je zploštělá, až 2 cm dlouhá šešule, která obsahuje 4–8 ks 1mm semínek.
Brukev černá je jednoletá samosprašná rostlina dorůstající výšky až 1,5 m. Domovinou jí je Středomoří, dnes je považována za kosmopolitně rozšířenou. Lodyha je vzpřímená, na konci bohatě větvená. Kvete drobnými žlutými kvítky od června do srpna. Plodem je zploštělá, až 2 cm dlouhá šešule, která obsahuje 4–8 ks 1mm semínek.
Hořčice bílá je využívána nejen v gastronomii, ale i v kosmetickém průmyslu. Na rozdíl od hořčice černé, která pochází z rostliny brukev černá (lat. Brassica nigra), je hořčice bílá pikantnější, zato jemnější a méně palčivá. Zajímavé je, že semena hořčice nejsou vůbec aromatická a jejich pikantnost se rozvíjí po nadrcení.
Hořčice bílá je využívána nejen v gastronomii, ale i v kosmetickém průmyslu. Na rozdíl od hořčice černé, která pochází z rostliny brukev černá (lat. Brassica nigra), je hořčice bílá pikantnější, zato jemnější a méně palčivá. Zajímavé je, že semena hořčice nejsou vůbec aromatická a jejich pikantnost se rozvíjí po nadrcení.
Hořčice bílá je využívána nejen v gastronomii, ale i v kosmetickém průmyslu. Na rozdíl od hořčice černé, která pochází z rostliny brukev černá (lat. Brassica nigra), je hořčice bílá pikantnější, zato jemnější a méně palčivá. Zajímavé je, že semena hořčice nejsou vůbec aromatická a jejich pikantnost se rozvíjí po nadrcení.
Hořčice bílá je využívána nejen v gastronomii, ale i v kosmetickém průmyslu. Na rozdíl od hořčice černé, která pochází z rostliny brukev černá (lat. Brassica nigra), je hořčice bílá pikantnější, zato jemnější a méně palčivá. Zajímavé je, že semena hořčice nejsou vůbec aromatická a jejich pikantnost se rozvíjí po nadrcení.
Harissa je ostrá směs koření s původem v Tunisu, oblíbená především v Alžíru a Maroku. Základ směsi tvoří chilli papričky, česnek, římský kmín a koriandr.
Harissa je ostrá směs koření s původem v Tunisu, oblíbená především v Alžíru a Maroku. Základ směsi tvoří chilli papričky, česnek, římský kmín a koriandr.
Harissa je ostrá směs koření s původem v Tunisu, oblíbená především v Alžíru a Maroku. Základ směsi tvoří chilli papričky, česnek, římský kmín a koriandr.
Harissa je ostrá směs koření s původem v Tunisu, oblíbená především v Alžíru a Maroku. Základ směsi tvoří chilli papričky, česnek, římský kmín a koriandr.
Grilovací směs je vhodná k marinování různých druhů masa před grilováním, ale také na dochucení pečeného masa a různých druhů marinád.
Grilovací směs je vhodná k marinování různých druhů masa před grilováním, ale také na dochucení pečeného masa a různých druhů marinád.