Jedna z nejznámějších italských omáček, původem z oblasti Ligurie. Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři dřevěnou paličkou. Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky středomořské kuchyně. Charakterizuje ji velmi aromatická, peprně nasládlá vůně. Pro svou výraznou chuť si získala oblibu i v naší kuchyni. Tradičně se bazalkové pesto používá na ochucení těstovin v kombinaci se strouha
Mandlové pesto, jak už název napovídá, je ze spousty mandlí. Mandlové pesto je jemné chuti, dalo by se říci dámské. Jak ochutná, milovník mandlí ocitne se v mandlovém ráji. Mandlové pesto je výborné k těstovinám, nokům, rýži, grilované zelenině, případně do salátu. Své uplatnění najde při přípravě ryby, krůtích plátků kdy při zapečení vytvoří křupavou krustičku. Ručně a šetrně vyráběné mandlové pesto, je bez chemických konzervantů, aromat, lepku a GMO a laktózy. Umeocet je vyráběn ze švestek umeboshi. Je