eshop se zdravými potravinami, ekologickou drogerií a kosmetikou
Směs panenských olejů z prvního lisování za studena – 50% bio řepkový olej, 25% bio sezamový olej, 15% bio olivový olej, 5% bio olej z vlašských ořechů, 5% bio konopný olej. Tato směs olejů má vyvážený obsah omega 3 mastných kyselin. Nedostatek těchto mastných kyselin se projevuje narušením fungování očí a mozku, zejména pokud k němu dojde v období růstu. Při výrobě olejů Emil Noël je věnována mimořádná pozornost zachování výživných hodnot použitých surovin, včetně výběru lokalit, sušení, skladování a
Ovesné sušenky s meruňkami bez přidaného cukru, slazené pouze rýžovým sirupem. Pro menší děti či větší jedlíky rozmačkejte do ovocné přesnídávky, či nastrouhaného jablíčka.
Ovesné sušenky s lískovými ořechy bez přidaného cukru, slazené pouze rýžovým sirupem. Pro menší děti či větší jedlíky rozmačkejte do ovocné přesnídávky, či nastrouhaného jablíčka.
Fazole Adzuki se pěstují v ve Východní Asii a v Himaláji. Jsou to malé, asi 5mm dlouhé červenočerné fazolky. Mají lehce oříškovou chuť a patří k nejlépe stravitelným luštěninám, proto jsou vhodné i pro děti, těhotné a kojící ženy. Výhoda fazolí Adzuki je především v tom, že nenadýmají tolik jako jiné fazole. Adzuki jsou významné jako zdroj bílkovin a téměř všech esenciálních aminokyselin. Zlepšují činnost ledvin, chrání srdce a cévy před ukládáním cholesterolu, mají příznivý vliv na tenké střevo, pohlavní
Červená čočka loupaná drobnozrnná má v suchém stavu výrazně oranžovou barvu. Při vaření se barva čočky změní na tmavě žlutou. Červená čočka vznikne oloupáním hnědočervené slupky, to vede ke zlepšení stravitelnosti a odstranění nadýmání. Červená čočka obsahuje velké množství železa, vitamínu B6, kyseliny listové, selenu, fosforu a zinku. právš díky vysokému obsahu železa a kyseliny listové patří čočka mezi nejlepší jídla udržující rovnováhu cukru v krvi. Díky schopnosti rovnoměrného uvolňování glukózy do
Mungo je jednoletá teplomilná rostlina pěstovaná pro klíčky a semena. Přestože se jedná o druh fazolí, označuje se někdy jako zelená soja. Jde o malá, cca 5 mm dlouhá semena podobná fazolím. Mungo pochází z Indie, kde je nejčastěji připravováno tak, že se opéká na tuku a podává k čaji. Mnohem šetrnější je ovšem jejich namáčení nebo nakličování. Fazole mungo je bohatá na železo a vitamíny. Pro svoji příjemnou chuť a lehkou stravitelnost si získávají stále větší popularitu. Stejně jako u všech ostatních
Zelená čočka má malá plochá semínka s velkým významem pro lidský organismus. Díky vysokému obsahu železa a kyseliny listové patří čočka mezi nejlepší jídla udržující rovnováhu cukru v krvi a pomáhají předcházet chudokrevnosti. Je velice vhodná i pro diabetiky. Čočka má nízký glykemický index a obsahuje složité sacharidy. Čočka je vysoce energetická a výživná luštěnina s nízkým obsahem tuků. Je také výborným zdrojem nerozpustné vlákniny, která podporuje peristaltiku střev. Čočka obsahuje také vlákniny
Pololoupaná dlouhozrnná rýže je proti bílé rýži bohatší na vitaminy a minerály. Rýže je lehce stravitelná potravina, která vyvolává pocit nasycení. Z nutričního hlediska je rýži nejlepší kombinovat se zeleninou a luštěninami. Pololoupanou dlouhozrnnou rýže lze použít jako přílohu, hlavní jídlo, do salátů. Po uvaření se neslepuje. Rýže neobsahuje gliadin (frakce glutenu) a je tak vhodná pro pacienty s celiakií. Vzhledem k mimořádně nízkému obsahu sodíku je vhodná i pro lidi s vysokým krevním tlakem. Její
Pohanka kroupy Pohanka nepatří mezi typické obiloviny, její semena jsou moučnatá a používají se k výrobě mouky. Pohanka sama pochází z chladných ob lastí střední Asie, kde byla využívána i z toho důvodu, že se tradičně věřilo, že tělu dodává silnou až zahřívající energii. Do Evropy se dostala ve středověku. Pohanka je lehce stravitelná plodina, přirozeně bezlepková. Ceněna je především pro vysoký obsah vitamínu P (rutinu). Pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Dále obsahuje zinek, měď, selen, mangan a
Pohanka lámanka Pohanka nepatří mezi typické obiloviny, její semena jsou moučnatá a používají se k výrobě mouky. Pohanka sama pochází z chladných ob lastí střední Asie, kde byla využívána i z toho důvodu, že se tradičně věřilo, že tělu dodává silnou až zahřívající energii. Do Evropy se dostala ve středověku. Pohanka je lehce stravitelná plodina, přirozeně bezlepková. Ceněna je především pro vysoký obsah vitamínu P (rutinu). Pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Dále obsahuje zinek, měď, selen, mangan
Špalda Špalda je prastarý nešlechtěný druh pšenice, která byla pěstována v Evropě již před 8000 lety, pěstovali ji Egypťané, Keltové i Germáni. Později ustoupila šlechtěné pšenici, která vykazovala vyšší výnosy. V současnosti je špalda považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice, s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Zároveň je špalda lehce stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince na lepek. Špalda loupaná je obilnina pro přímou spotřebu. Z minerálů obsahuje hodně
Oves Oves je obilí nejbohatší na živiny. Oves se do Evropy dostal jako plevel mezi ječmenem a pšenicí? Původ pluchatého ovsa setého sahá do oblasti Malé Asie a bezpluchý oves vznikl spontánní mutací v Číně a Mongolsku. Jedná se o nejmladší kulturní obilninu. Díky velké nutriční hodnotě a lehké stravitelnosti představuje oves jednu ze základních potravin lidské stravy. Je ceněn zejména pro vysoký obsah hodnotných bílkovin, vysoký obsah tuku (oproti ostatním obilninám), příznivé složení sacharidů a vysoký
žito Ozimé žito je jednou ze základních obilnin pěstovaných v České republice. Je svým složením podobné pšenici. Konzumace žita příznivě působí na pružnost artérií a krevní oběh. Je bohaté na fosfor, hořčík, železo, zinek, selen a jiné stopové prvky. Škrobové částice v žitě jsou dobře obaleny celulózou, díky čemuž je uvolňování molekul glukózy pomalejší. Z toho důvodu žito nezpůsobuje náhlé zvýšení hladiny glukózy v krvi a diabetici ho dobře snášejí. Přestože jsou tyto vlastnosti společným rysem všech
Rýže basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže pěstovaná na úpatí Himalájí. Křišťálově průzračná voda stékající z ohromné tající ledovcové masy bohaté na minerály, spolu s čistým ovzduším a v neposlední řadě po staletí trvající píle při šlechtění tohoto nejuznávanějšího druhu, dává rýži Basmati její jedinečný charakter. Rýže basmati patří mezi dlouhozrnné druhy rýže. V Pakistánu se ponechává vyzrát dva roky, aby se zbavila veškeré vody, čímž se plně rozvine její chuť a vůně připomínající
Bulgur Bulgur je označení pro předvařenou nalámanou celozrnnou pšenici, vyrábí se tak, že se pšenice vypere, usuší, podrtí na menší kousky a síty roztřídí podle velikosti zlomků na různě hrubé frakce. Tato obilnina zůstává základem výživy člověka a poskytuje potravu většímu počtu obyvatel planety než kterákoliv jiná plodina. V celém zrnu pšenice se nacházejí všechny potřebné živiny – včetně vlákniny. Sacharidy tvoří až 62 % zrna. Většinou se vyskytují ve formě škrobu a jen asi 1 až 2 % tvoří jednoduché