Ředkev se nejlépe daří pěstovat v lehčích, humózních, písčitohlinitých půdách, které udržují dostatek vláhy. Nesnáší přímé organické hnojení. Není náročná na teplo, může se pěstovat i v chladných polohách. KULATÁ ČERNÁ (kód 3302) – zimní ředkev vhodná ke skladování. Tvoří ploše kulovité bulvy, široké 5 – 9 cm s náhlým přechodem do kořene. Povrch je černý a slabě korkovitý. Dužnina je bílá, kompaktní, hvězdicovitě mramorovaná, výrazné chuti, vhodná i pro výrobu šťávy. Je dlouhodobě skladovatelná. Zajímavá
Ředkev se nejlépe daří pěstovat v lehčích, humózních, písčitohlinitých půdách, které udržují dostatek vláhy. Nesnáší přímé organické hnojení. Není náročná na teplo, může se pěstovat i v chladných polohách. JAROLA SM F1 (i pro jarní setí) (kód 3306) – kolekce PRO MLSNÉ JAZÝČKY – odrůda bílé ředkve vhodná pro celoroční pěstování. Extrémně odolná k předčasnému vybíhání. První evropská odrůda typu DAIKON vhodná i na jarní výsevy. Kořeny jsou protáhlého tvaru, dlouhé 25 – 30 cm. Intenzivně roste, vyžaduje dost
Rajčata jsou náročnou kulturou vyžadující pečlivou agrotechniku. Vyžadují teplou a chráněnou lokalitu. Půdu na podzim vyhnojíme chlévskou mrvou. Při předpěstování sadby provádíme výsev v březnu. Ve stadiu začátku tvorby pravých listů rostliny přepikýrujeme. Do nevytápěných rychlíren vysazujeme v druhé polovině dubna, ven na záhon po 15. květnu, 3 – 4 rostliny na m2. Tyčkové odrůdy během vegetace vysazujeme k opoře a odstraňujeme boční výhony z úžlabí listů. Zajistíme pravidelnou zálivku v delších časových
Rajčata jsou náročnou kulturou vyžadující pečlivou agrotechniku. Vyžadují teplou a chráněnou lokalitu. Půdu na podzim vyhnojíme chlévskou mrvou. Při předpěstování sadby provádíme výsev v březnu. Ve stadiu začátku tvorby pravých listů rostliny přepikýrujeme. Do nevytápěných rychlíren vysazujeme v druhé polovině dubna, ven na záhon po 15. květnu, 3 – 4 rostliny na m2. Tyčkové odrůdy během vegetace vysazujeme k opoře a odstraňujeme boční výhony z úžlabí listů. Zajistíme pravidelnou zálivku v delších časových
Rajčata jsou náročnou kulturou vyžadující pečlivou agrotechniku. Vyžadují teplou a chráněnou lokalitu. Půdu na podzim vyhnojíme chlévskou mrvou. Při předpěstování sadby provádíme výsev v březnu. Ve stadiu začátku tvorby pravých listů rostliny přepikýrujeme. Do nevytápěných rychlíren vysazujeme v druhé polovině dubna, ven na záhon po 15. květnu, 3 – 4 rostliny na m2. Tyčkové odrůdy během vegetace vysazujeme k opoře a odstraňujeme boční výhony z úžlabí listů. Zajistíme pravidelnou zálivku v delších časových
Rajčata jsou náročnou kulturou vyžadující pečlivou agrotechniku. Vyžadují teplou a chráněnou lokalitu. Půdu na podzim vyhnojíme chlévskou mrvou. Při předpěstování sadby provádíme výsev v březnu. Ve stadiu začátku tvorby pravých listů rostliny přepikýrujeme. Do nevytápěných rychlíren vysazujeme v druhé polovině dubna, ven na záhon po 15. květnu, 3 – 4 rostliny na m2. Tyčkové odrůdy během vegetace vysazujeme k opoře a odstraňujeme boční výhony z úžlabí listů. Zajistíme pravidelnou zálivku v delších časových
Petržel vyžaduje dostatečně hlubokou, vlhkou, lehčí, dobře zpracovanou půdu. Velmi kvalitních kořenů dosáhne při pěstování na hrůbcích. Nesnáší čerstvé organické hnojení. Vyséváme co nejdříve na jaře, aby měla dostatek zimní vláhy. Osivo petržele je citlivé na plynulé zásobení vláhou zejména v průběhu vzcházení a při zaschnutí nebo při vytvoření půdního škraloupu často velmi špatně vzchází. Vyséváme 1,5 – 5 kg na hektar (1,5 až 5 g na 10 m2). ORBIS SM (kód 3003) – kolekce NEJ - středně raná kořenová petrž
Rajčata jsou náročnou kulturou vyžadující pečlivou agrotechniku. Vyžadují teplou a chráněnou lokalitu. Půdu na podzim vyhnojíme chlévskou mrvou. Při předpěstování sadby provádíme výsev v březnu. Ve stadiu začátku tvorby pravých listů rostliny přepikýrujeme. Do nevytápěných rychlíren vysazujeme v druhé polovině dubna, ven na záhon po 15. květnu, 3 – 4 rostliny na m2. Tyčkové odrůdy během vegetace vysazujeme k opoře a odstraňujeme boční výhony z úžlabí listů. Zajistíme pravidelnou zálivku v delších časových
Pór lze s úspěchem pěstovat na všech hlubokých půdách zásobených živinami a humusem. Nejlépe mu vyhovuje neutrální půdní reakce. Není náročný na polohu, zařazuje se obvykle do druhé tratě. Při pěstování ze sadby vysazujeme sazenice síly stébla do rýh hlubokých alespoň 10 cm, vzdálených 30 – 40 cm. Přímý výsev je možný od počátku dubna do řádků 50 cm vzdálených, cca 200.000 semen na hektar. Rostliny postupně přihrnujeme. Zimní ELEFANT (kód 2921) – rychle rostoucí odrůda vhodná k přezimování na poli a skliz
Plodina spadající do skupiny tykví se stejnými pěstitelskými nároky. Plody jsou zploštěle diskovitého tvaru, žebernaté. Sklízíme mladé plody, které nakládáme nebo zpracujeme jako cukety. Starší, vyzrálé plody s pevnou slupkou můžeme skladovat do konce roku. Vyséváme v květnu přímo na stanoviště do sponu 120 x 60-70 cm po 2 – 3 semenech. PATINOVA SM(kód 2702) – jedná se o vylepšenou starší osvědčená odrůda Patina. Jde o výnosnou odrůdu keříčkovitého růstu, ke konci vegetace může tvořit kratší šlahouny. Plo
Pór lze s úspěchem pěstovat na všech hlubokých půdách zásobených živinami a humusem. Nejlépe mu vyhovuje neutrální půdní reakce. Není náročný na polohu, zařazuje se obvykle do druhé tratě. Při pěstování ze sadby vysazujeme sazenice síly stébla do rýh hlubokých alespoň 10 cm, vzdálených 30 – 40 cm. Přímý výsev je možný od počátku dubna do řádků 50 cm vzdálených, cca 200.000 semen na hektar. Rostliny postupně přihrnujeme. STAROZAGORSKI KAMUŠ (kód 2901) – letní pór pro sklizeň od srpna do října. Vyniká dlouh
Pastiňák je zatím méně používanou zeleninou, pěstuje se pro kořeny, které se vzhledově velmi podobají petrželi, chutí připomínají mrkev. Ve srovnání s mrkví však obsahují více vitamínu C – 180 mg na 1000 g – a méně provitamínu A, z dalších vitamínů pak obsahují vitamín E a B 12. Pastiňák je plodinou druhé tratě, pěstitelsky nenáročný. Vyhovuje mu vlhčí prostředí, daří se mu i ve vyšších polohách, snáší i mírné zastínění. Vyžaduje hluboké hlinitopísčité půdy s dostatkem humusu, čerstvé hnojení působí nepří
Paprika je pěstitelsky vysoce náročná plodina vhodná do polních podmínek nejteplejších oblastí jižního Slovenska a jižní Moravy. V ostatních oblastech žádá pěstování v krytých nebo chráněných prostorech. Nejvhodnější jsou záhřevné, humózní a dostatečně vododržné půdy. Pro polní pěstování vyséváme v krytých prostorách v první polovině března. Pro dobré vzcházení je třeba zajistit minimální teploty 20 – 22° C i v nočních hodinách. Na stanoviště vysazujeme po 15. květnu. TRINIDAD MORUGA SCORPION YELLOW (kód
Paprika je pěstitelsky vysoce náročná plodina vhodná do polních podmínek nejteplejších oblastí jižního Slovenska a jižní Moravy. V ostatních oblastech žádá pěstování v krytých nebo chráněných prostorech. Nejvhodnější jsou záhřevné, humózní a dostatečně vododržné půdy. Pro polní pěstování vyséváme v krytých prostorách v první polovině března. Pro dobré vzcházení je třeba zajistit minimální teploty 20 – 22° C i v nočních hodinách. Na stanoviště vysazujeme po 15. květnu. HABANERO RED (kód 2559) - v technické
Paprika je pěstitelsky vysoce náročná plodina vhodná do polních podmínek nejteplejších oblastí jižního Slovenska a jižní Moravy. V ostatních oblastech žádá pěstování v krytých nebo chráněných prostorech. Nejvhodnější jsou záhřevné, humózní a dostatečně vododržné půdy. Pro polní pěstování vyséváme v krytých prostorách v první polovině března. Pro dobré vzcházení je třeba zajistit minimální teploty 20 – 22° C i v nočních hodinách. Na stanoviště vysazujeme po 15. květnu. HABANERO LEMON (kód 2556)– plody jsou