Ječmen je méně známá obilovina se skvělými výživovými vlastnostmi - má vysoký obsah vlákniny (velkou část tvoří rozpustná vláknina, tzv. betaglukany), čímž působí blahodárně na naše trávení a snižuje cholesterol. Obsahuje hodně bílkovin, vitaminy skupiny B a minerální látky. Má nízký glykemický index, takže zasytí na dlouhou dobu. V zrnech ječmene nahého je obsah těchto látek ještě vyšší, než je tomu u ječmene pluchatého. Jednoduše proto, že se již nemusí zpracovávat loupáním. Jak vařit z ječmene: J
Rýžová mouka má velmi jemnou chuť a je lehce stravitelná. Je výborná na lívanečky, palačinky, dorty, sušenky i buchty. Skvěle zahušťuje a dá se výborně kombinovat s dalšími bezlepkovými moukami. Garance bezlepkovosti (obsah lepku do 20mg/kg).
Otruby jsou jemně pomleté obalové části zrna, které obsahují minerální látky, mikronutrienty a vlákninu. A žitné otruby jsou vlákninou přímo nadupané. Obsahují 38 g vlákniny na 100 g otrub! Žitná vláknina přispívá k normální funkci střev a příznivě působí na naše trávení. Jak je zařadit do svého jídelníčku? Můžete je přidat do chleba (nejlépe kváskového), do mouky na pečení pečiva, do cereálií, snídaňových kaší, lívanců, do smothie apod. Snížíte tím glykemický index jídel a doplnít
Bezvaječná žitná kolínka z celozrnné žitné mouky, která obsahuje obal zrna a klíček. Jsou bohatá na vlákninu, bílkoviny a zasytí na dlouhou dobu. Vhodná jako příloha, do salátu, rychlých pánví apod.
Bezvaječná žitná vřetena z celozrnné žitné mouky, která obsahuje obal zrna a klíček. Jsou bohatá na vlákninu, bílkoviny a zasytí na dlouhou dobu. Vhodná jako příloha, do salátu, rychlých pánví apod.
Bezvaječné žitné nudle z celozrnné žitné mouky, která obsahuje obal zrna a klíček. Jsou bohaté na vlákninu, bílkoviny a zasytí na dlouhou dobu. Vhodné do všech polévek.
Jemná krupice z tvrdozrnné pšenice. Krupice je vhodná na přípravu domácích nudlí a jiných těstovin, na knedlíky a noky. Výborná je i na sladko jako jemná snídaňová kaše. Tvrdozrnná pšenice má nižší glykemický index a více lepku než běžná pšenice. Zasytí na delší dobu a na výrobu těstovin je přímo ideální.
Červená pšenice je jeden z původních druhů obilovin. Její červená, až nahnědlá barva je způsobena přirozeným obsahem flavonoidů (katechinu a taninu) a antokyanů. Antokyan je přírodní barvivo, významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidské zdraví. Červená pšenice má vysoký obsah vlákniny a bílkovin.
Rýžová mouka má velmi jemnou chuť a je lehce stravitelná. Je výborná na lívanečky, palačinky, dorty, sušenky i buchty. Skvěle zahušťuje a dá se výborně kombinovat s dalšími bezlepkovými moukami. Garance bezlepkovosti (obsah lepku do 20mg/kg).
Celozrnná mouka je plnohodnotná mouka z celých zrn. Proto má přirozeně tmavší barvu a obsahuje vlákninu a další cenné živiny, které se nachází v obalu a v klíčku zrna. Celozrnná hrubá mouka je vhodná na domácí knedlíky, halušky, noky, šišky i třená těsta. Při pečení či vaření počítejte s tím, že celozrnné mouky vážou více vody.
Pšenice je obilovina bohatá na vlákninu a bílkoviny (z nich především lepek). To jí předurčuje skvělé pekařské vlastnosti - lepek ovlivňuje kynutí těst, jejich pružnost a dodává nadýchanost pečivu.
Pšeničné otruby - to je taková hodně nahrubo namletá krupice. Jejich konzumací a přidáním do ranních kaší, pečiva a jiných pokrmů obohatíte svůj pokrm o kvalitní vlákninu. Jak pšeničné otruby používat? Jak je výše napsáno - přidávejte do různých pokrmů k jejich obohacení vlákninou, připravte si z nich ranní kaši, výborné jsou jako základ placiček, karbenátků, na zahušťování polévek, přidejte je do těsta na pečivo a dezerty a pod.
Špaldové otruby - to je taková hodně nahrubo namletá krupice. Jejich konzumací a přidáním do ranních kaší, pečiva a jiných pokrmů obohatíte svůj pokrm o kvalitní vlákninu. Špalda je jedna z nejstarších původních obilovin. Má podobné složení jako klasická pšenice, ale v porovnání s ní, je nutričně bohatší. Obsahuje více bílkovin, minerálních látek, vitamínů skupiny B a její vláknina je lépe a snáze stravitelná.
Rýže dlouhozrnná natural není loupaná ani leštěná, proto si zachovává vyšší obsah vlákniny i vitamínů. K uvaření bude potřebovat delší dobu, počítejte tak s 50 - 60 minutami. Po uvaření je krásně křupavá, s výraznou chutí i vůní. Perfektně se hodí k zeleninovým i masovým pokrmům, vynikne v rizotu i v kombinaci s ořechy a luštěninami. Zasytí vás na dlouhou dobu.
Kuskus - to jsou drobné kuličky těstovin. Kukuřičný kuskus je bezlepkový, je proto skvělou součástí jídelníčku také pro celiaky. Kuskus je skvělý v tom, že je bleskově připravený, stačí ho zalít vroucí vodou, zakrýt pokličkou, po 5 minutách načechrat vidličkou a je hotovo.