Tato láhev se řadí do produkce společnosti "Diageo Distillers Edition". Značka Lagavulin patří do série Classic malts. Každá ze sedmi destilérií patřící do této řady vybere malé množství speciálních sudů pro dvojí zrání a ty jsou následně vydány v rámci edice "Distillers Edition". Pro druhé zrání vždy vybere patřičný Master Distiller sud, který se nejvíce snoubí s jeho whisky. U značky Lagavulin to byly sudy po Pedro Ximenez sherry, které byly vyhodnoceny jako nejlepší pro snoubení se s whisky této značky
Dvanáctiletá whiskey Lagavulin byla destilována v roce 2007 a vybrána do limitované edice Special Releases. Dozrává v použitých sudech z bílého dubu, aby byl zvýrazněn charakter palírny v Islay.
Suchá, s okamžitou silnou kouřivostí; mnohem více, než je obvyklé u Lagavulin, s dřevěným uhlím a voňavou rašelinou masivně v popředí, podpořený čistým svěžím základem, který naznačuje mořský vzduch a minerální vůně. Aromaticky výrazně redukovaný, i s trochou vody zůstává v podstatě nezměněn.
Lagavulin 10 Y.O. je novým přírůstkem slavné palírny. Ve své bohaté chuti spojuje hladkou a kořeněnou chuť s klasickými tóny kouře a koření. V závěru si zachovává čistotu a typickou hřejivost. Velmi elegantní whisky, která potěší zejména milovníky značky Lagavulin.
Má vůni slaného popcornu, medových pražených ořechů, dehtu a lehké náznaky čerstvě nakrájeného cedru s dotekem, cukrové sladkosti. V ústech se na patře nejprve objevuje rašelina, následována koriandrovým semínkem, drceným kmínem, cukrovým ječmenem, kukuřicí a marcipánem.