Lněné semínko je bohatým zdrojem vlákniny, která nám často chybí. Vláknina je přitom nezbytná pro zdravé fungování naší trávicí soustavy, pročišťuje střeva a pomáhá například při zácpě i dalších zažívacích problémech. Ve lněném semínku najdeme také kyselinu alfa-linolenovou, která patří k Omega 3 nenasyceným mastným kyselinám.
Quinoa, neboli merlík čilský je pseudobilovina, která je se stává čím dál populárnější v českých kuchyních. Neobsahuje lepek, tím pádem je vhodná pro celiaky. Obsahuje velké množství bílkovin.
Quinoa, neboli merlík čilský je pseudobilovina, která je se stává čím dál populárnější v českých kuchyních. Neobsahuje lepek, tím pádem je vhodná pro celiaky. Obsahuje velké množství bílkovin.
Lněné semínko je bohatým zdrojem vlákniny, která nám často chybí. Vláknina je přitom nezbytná pro zdravé fungování naší trávicí soustavy, pročišťuje střeva a pomáhá například při zácpě i dalších zažívacích problémech. Ve lněném semínku najdeme také kyselinu alfa-linolenovou, která patří k Omega 3 nenasyceným mastným kyselinám.
Sezamové semínko je zdrojem omega kyselin a proteinů, vhodné je pro sportovce, vegetariány i těhotné a kojící ženy. Sezamová semínka jsou přírodním zdrojem vápníku hořčíku a zinku.
Rozinky jsou sušené plody vinné révy. Vyrábí se z velmi sladkých hroznů.
Švestky mají fialovou až červenomodrou slupku a v době zralosti zlatožlutou dužninu. Jsou zdrojem celé řady látek, které jsou pro náš organismus velmi cenné.
Směs sušeného a proslazeného ovoce a sušených skořápkových plodů.
Sušené fíky jsou bohaté na výživné látky jsou zdrojem vápníku, vlákniny (působí projímavě), pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu a mnoha dalších prospěšných látek. Fíky mají podobně jako švestky lehce projímavé účinky.
Plody palmy datlové – datle - jsou šťavnaté bobule, ve zralosti barvy jantarové, hnědé až černé, často až 7,5 cm dlouhé o průměru asi 3,5 cm. Pěstují se v mnoha odrůdách a konzumují se čerstvé i sušené. Šťavnaté datle vedle vody obsahují až 50 % cenných jednoduchých cukrů (glukózy a fruktózy), menší množství bílkovin, vitaminy B1 a karoten. Lisované do krabiček putují z teplých krajů i na náš stůl.
Směs sušeného a proslazeného ovoce a sušených skořápkových plodů.
Semena tykve se používají na výrobu olejů. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, minerálních látek a kvalitních tuků. Používají se do salátů, polévek, cukroví, pečiva, obilných kaší a dalších pokrmů. Nejvýživnější jsou semínka bez tepelné úpravy.
Semena tykve se používají na výrobu olejů. Jsou dobrým zdrojem bílkovin, minerálních látek a kvalitních tuků. Používají se do salátů, polévek, cukroví, pečiva, obilných kaší a dalších pokrmů. Nejvýživnější jsou semínka bez tepelné úpravy.
Švestky mají fialovou až červenomodrou slupku a v době zralosti zlatožlutou dužninu. Jsou zdrojem celé řady látek, které jsou pro náš organismus velmi cenné.
Banánové plátky jsou proslazené usušené ovoce. Banány jsou jedním z nejoblíbenějších a nejvýživnějších plodů na světě. Banánové chips plátky se vyrábějí sušením zralých banánů lehkým opražením na kokosovém oleji a proslazením cukrem a medem.