Medvědí česnek má blahodárný vliv na zdraví srdce a cévního systému, podporuje oběhové funkce, přispívá k udržení normálního metabolismu cholesterolu. Podporuje odstraňování těžkých kovů z organismu, ovlivňuje funkce střev.
Zeměžluč lékařská obsahuje hořčiny, glykosidy (gentiopicrosid), pryskyřice, mastné kyseliny, flavonoidy, třísloviny nebo silice. V léčitelství se využívá kvetoucí nať, nejlépe na počátku květu. Pokud se odstřihne pouze horní část natě, rostlina zpravidla v sezóně znovu vykvete. Suší se ve stínu, co nejrychleji. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 45 °C. Rostlina se zásadně odstřihuje nůžkami, kvůli mělkým kořenům ji totiž lze snadno vytrhnout ze země. Nejšetrnější je však obstarat si sušenou b
Zeměžluč lékařská obsahuje hořčiny, glykosidy (gentiopicrosid), pryskyřice, mastné kyseliny, flavonoidy, třísloviny nebo silice. V léčitelství se využívá kvetoucí nať, nejlépe na počátku květu. Pokud se odstřihne pouze horní část natě, rostlina zpravidla v sezóně znovu vykvete. Suší se ve stínu, co nejrychleji. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 45 °C. Rostlina se zásadně odstřihuje nůžkami, kvůli mělkým kořenům ji totiž lze snadno vytrhnout ze země. Nejšetrnější je však obstarat si sušenou b
Černý rybíz je bohatým zdrojem vitaminu C. Tradiční použítí: 2 lžičky sušených bobulí přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně. Nebo lze použít jako kloktadlo, kdy nálev zředíme s vodou 1:1.
Černý rybíz je bohatým zdrojem vitaminu C. Tradiční použítí: 2 lžičky sušených bobulí přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně. Nebo lze použít jako kloktadlo, kdy nálev zředíme s vodou 1:1.
Černý rybíz je bohatým zdrojem vitaminu C. Tradiční použítí: 2 lžičky sušených bobulí přelijeme 0,25 l vroucí vody, přiklopíme a necháme 15 minut louhovat. Užívá se obvykle 3x denně. Nebo lze použít jako kloktadlo, kdy nálev zředíme s vodou 1:1.
Sušený kořen Rehmanie lepkavé, známé též pod názvem Dlouhý život pro zrdaví pomáhá čistit krev a předcházet bolestem v krku. Napomáhá odstraňovat sucho v krku, zlepšuje činnost jater a podporuje funkci slinivky. Vhodný jako doplněk do očistných kúr.
Hlavní použití: - odvar z byliny se používá především při katarech sliznic krku, dýchacích cest - při nachlazení, rýmě, kašli - pomáhá snižovat otoky dýchacích cest, horečku - tlumí kašel V kombinaci s Muňou je v tomto období ideálním prostředkem při fytoterapii rýmy, i jako preventivní prostředek.
Účinky a benefity listů lísky obecné (Corylus avellana) Líska obecná (Corylus avellana) je známá především pro své chutné ořechy, ale i její listy mají mnoho užitečných vlastností, které mohou být přínosem v různých oblastech života. Tradiční použití listů lísky obecné Čaje a nálevy: Sušené listy lísky obecné jsou oblíbené pro přípravu jemných a příjemně chutnajících čajů a nálevů. Obklady a koupele: Listy lze použít čerstvé nebo sušené k přípravě obkladů nebo přidání do relaxačních koupelí. Kulinářské
Účinky a benefity listů lísky obecné (Corylus avellana) Líska obecná (Corylus avellana) je známá především pro své chutné ořechy, ale i její listy mají mnoho užitečných vlastností, které mohou být přínosem v různých oblastech života. Tradiční použití listů lísky obecné Čaje a nálevy: Sušené listy lísky obecné jsou oblíbené pro přípravu jemných a příjemně chutnajících čajů a nálevů. Obklady a koupele: Listy lze použít čerstvé nebo sušené k přípravě obkladů nebo přidání do relaxačních koupelí. Kulinářské
Bazalka posvátná je univerzální bylina s bohatým využitím v kulinářství, tradiční medicíně a aromaterapii. Její výrazná chuť a aroma ji činí nezbytnou ingrediencí v mnoha pokrmech a její kombinace s dalšími bylinami vytváří jedinečné chuťové zážitky. Mletá nať bazalky posvátné je skvělým doplňkem každé kuchyně a zahrady.
Účinky a benefity listů lísky obecné (Corylus avellana) Líska obecná (Corylus avellana) je známá především pro své chutné ořechy, ale i její listy mají mnoho užitečných vlastností, které mohou být přínosem v různých oblastech života. Tradiční použití listů lísky obecné Čaje a nálevy: Sušené listy lísky obecné jsou oblíbené pro přípravu jemných a příjemně chutnajících čajů a nálevů. Obklady a koupele: Listy lze použít čerstvé nebo sušené k přípravě obkladů nebo přidání do relaxačních koupelí. Kulinářské
Složení: plicník lékařský nať 100% Příprava: Plicník zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 2 polévkové lžíce na 0,5 l. Po zalití necháme luhovat 15 min. a poté přeceďte.
Bazalka posvátná je univerzální bylina s bohatým využitím v kulinářství, tradiční medicíně a aromaterapii. Její výrazná chuť a aroma ji činí nezbytnou ingrediencí v mnoha pokrmech a její kombinace s dalšími bylinami vytváří jedinečné chuťové zážitky. Mletá nať bazalky posvátné je skvělým doplňkem každé kuchyně a zahrady.
Bazalka posvátná je univerzální bylina s bohatým využitím v kulinářství, tradiční medicíně a aromaterapii. Její výrazná chuť a aroma ji činí nezbytnou ingrediencí v mnoha pokrmech a její kombinace s dalšími bylinami vytváří jedinečné chuťové zážitky. Mletá nať bazalky posvátné je skvělým doplňkem každé kuchyně a zahrady.